Tanker om CHEAT!

Må jeg kalde mig “fit” når jeg ikke er “perfekt”?

Instagram og diverse andre sociale medier bugner med dem. De perfekte fitnesspiger. Dem som flasher  morgen-abs #nofilter og  følger deres kostplaner til punkt og prikke. Men er det kun dem der har “ret” til at uploade billeder af sig selv? Skal sixpacken være synligt fremtrædende før det er ok at kalde sig selv en fitnesspige?

Jeg mener, at vi kan inspirere hinanden på tværs af  opfattelser af sundhed, livsstil, kropsidealer og måder at træne på. Det er netop diversiteten i fænomenet sundhed, der gør det interessant. Bloggeren Camilla fra Fitnrun.dk har skrevet et fantastisk indlæg med titlen “Hvorfor er du ikke tyndere når du træner så meget?”. Hun oplever, at træning må og skal forbindes med vægttab. Det sætter fokus på en interessant, men skræmmende tendens i  samfundet og jeg vil gerne tage tråden op i dette indlæg ved at stille spørgsmålet: skal det være perfekt før det er okay?

Jeg har selv i mange år ikke haft et særlig sundt forhold til mad. Jeg har været rigtig god til at kritisere mig selv og har svinget i både vægt og mentalt overskud som følge heraf. Og jeg tror bestemt ikke, at jeg er alene. Det er så let at skyde skylden på medierne og de urealistiske kropsidealer de eksponerer os for. Men jeg tror vi skal gå mere lavpraktisk til værks for at komme til bunds i problemet med kvinder og deres opfattelser af krop og sundhed. Det er nemlig i måden vi taler til os selv og hinanden i hverdagen, at vi danner vores kropsopfattelser.

Tid og tålmodighed

Det er vigtigt at huske hvad der ligger i ordet kropsidealer. Det er et ideal. Noget der stræbes efter og for nogles vedkommende også opnås. Nu er mit eget mål bikinifitness 2015 og det er derfor nærliggende for mig at tage udgangspunkt i det ideal. Her kan der hurtigt tegnes et glansbillede af atleter fra de forrige år som de står og stråler på scenen, men sådan ser de smukke kvinder ikke ud 365 dage om året. Deres sceneform er en form der tager år at opnå og den stråler den ene dag – tømt for væske og presset til det yderste.

Tænk hvis de kun lagde billeder ud af deres sceneform. Ville det så være særlig motiverende? Det ville være et ideal, men ikke et inspirerende ideal, efter min mening. Det samme gælder for  succeshistorier med vægttab. De mange år og måneder op til den dag endemålet opnås har en stor værdi for andre at følge med i. Alle mennesker er jo startet et sted og det er netop processen der kan være interessant og lærerig.

5000 (1)

Billedet er lånt fra Bodybooster

Alle kroppe er forskellige

Det er positivt at flere og flere gerne vil optimere deres sundhed gennem sund kost og træning. Det er også, efter min mening, positivt at de sociale medier gør det muligt at møde andre med samme interesse, udveksle  opskrifter og træningsprogrammer. Det bliver dog farligt hvis der kun fremstilles ét ideal som alle andre “bør” følge. Vi reagerer nemlig som mennesker forskelligt på indtagelse af mad og ved bevægelse. Der er tusind individuelle faktorer i spil i forhold til både vægttab og muskelopbygning. Derfor bør vi ikke sammenligne os med andre end os selv!

Du kan fx. ikke se mine ar under mit træningstøj. Du ved ikke, at den form jeg er i lige nu er den bedste jeg nogensinde har været i. Jeg er langt fra mit mål, men det er helt okay – jeg er nemlig godt på vej. Du kan ikke se de mange år hvor jeg ikke kunne træne pga. smerter før jeg stod og så overskudsagtig ud i centeret en søndag morgen. Ligesom jeg ikke kan se at du måske har tabt dig 25 kg. og er midt i et vægttab. Uanset bør vi ikke dømme hinanden. Hvad nu hvis du bare elsker kage og  ikke har lyst til at træne? Hvis du så i ny og næ får lyst til at løbe en tur og poste et billede af dig selv med sved på panden og smil på læberne – så skal du gøre det og være stolt af det! Uden at være bange for andres reaktioner herpå. Vær glad for dig selv og fokuser på dine egne fremskridt!

Jeg er langt fra mit mål, men jeg vil gerne vise rejsen derhen med alle dens op og nedture. Jeg er også STOLT af hvor langt jeg allerede nu er kommet og det vil jeg have lov til at vise. Perfekt eller ej!

Hvad mener du om debatten om kropsidealer og almindelige piger på de sociale medier?

Dette indlæg er også udgivet på Fitnesseliten.dk

   

3 kommentarer

 • Berit

  WORD!! Du er simpelhen bare for sej…og til STOR inspiration:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Årh, tusind tak for den kommentar fra morgenstunden. Der fik du lige smilet frem 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Berit

   Sandelig så lidt søde pige…og SÅ fortjent:)

   Ha’ en SUPER dag!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Tanker om CHEAT!