Når en fitnesspige dresser up - ELLE Style Awards 2014

Find DIN plads i (fitness) verden!

Det hotteste  i blogland  er for tiden hverken en debat om den rigtige måde at spise på, den bedste form for cardio eller antal gentagelser i styrketræning. Debatten handler faktisk slet ikke om måder at være sund på, men om hvordan du identificerer dig selv som “sund” og hvordan du  fremstiller det. I dag kan man ikke sparke sig frem for sundhedsbloggere med hight protein opskrifter, citater på instagram med motiverende budskaber og  billeder af smukke fitnessmodeller med spændte muskler.

Fitnessverden bliver syndebukken for at hylde et ekstremt kropsideal og en livsstil som kun få kan (og vil) leve op til. Bloggere og instagramprofiler beskyldes for at fremstille et urealistisk og usundt billede af sundhed og der sker en modreaktion. Inspiration tolkes som provokation og der tages afstand til hele “fitnessræset”. Billeder som nedenstående anvendes  ikke som motivation til at tage trapperne på kontoret, men læses bogstaveligt som “den eneste rigtige måde at se ud på”. Denne tolkning af sundhedsbloggere finder jeg problematisk. Derfor giver jeg mit besyv med i debatten.

Debatten har et  for ensidig fokus efter min mening. Spørgsmålet om hvad der er sundt fremstilles som to modpoler: sundhedsfanatisme og ekstreme kropsidealer i forhold til dem der nyder livet og spiser hvad de har lyst til.

Jeg spørger: hvor er det individuelle fokus (og ansvar)?

Fremstilles sundhed ensidigt?

Min seje træner Amanda skrev i forgårs et indlæg med titlen “En hetz mod sundhed” som du kan læse HER. Hun mener ikke, at det påvirker læserne negativt at fitnessbloggere kun skriver om kost og træning.

Jeg mener, i tråd med Amanda, heller ikke at alle aspekter af mit liv hører hjemme  på bloggen. Det betyder muligvis, at der kommer et ensidigt fokus på sundhed, men min blog er heller ikke ment til at favne hele mit liv. Den er ment til at give inspiration til en sundere hverdag med lækker mad, en masse træning og glæde i denne livsstil! Det er ikke ensbetydende med at jeg aldrig spiser usundt, eller at jeg prøver at skjule det, men det hører ikke altid hjemme på bloggen. Dertil kommer også at jeg tilskriver mine læsere evnen til selv at kunne sortere. Dem der læser med kan nok godt regne ud at jeg spiser andet end de opskrifter jeg lægger op om ugen 😉

Drop de ekstreme modsætninger!

Morten fra proteinopskrifter.dk advokerer for mindre hysteri og færre binære modsætninger i forhold til sundhed, samt opfordrer til  fokus på en sund balance i sit indlæg “Derfor hader jeg fitnesskulturen” som du kan læse HER.

De ekstreme modsætninger som Morten omtaler kan jeg genkende fra min hverdag. Mange taler om “ikke at orke hele fitnessræset” og derfor “kan det hele være ligemeget”. Men hvornår blev det dine eneste muligheder – sixpack eller ølvom?

Jeg oplever ikke “fitnessverden”, hvis man kan snakke om sådan én, som specielt ekstrem. Jo, hvis du stiller op til en konkurrence så er få måneder af dit forløbet meget strikst og du presser din krop til grænsen. Men derudover advokerer de fleste jeg kender indenfor fitnessmiljøet snarere for holdbare, langsigtede kostplaner med masser af nærende mad, mange timers søvn og hvile kombineret med tung træning. Det er i mine øjne ikke ekstremt.

Hvad er DIT mål med DIN krop?

Luk øjnene et øjeblik. Tænk på at slukke din telefon og din computer (efter du har læst dette blogindlæg naturligvis :p) og mærk efter: hvad vil du gerne med din krop? Hvad er dit mål med din kost og din træning?

Dernæst kan du tænke over hvordan dine livsomstændigheder ser ud lige nu. Hvad er realistisk for dig at opnå indenfor en given tidsramme? Husk at der ikke er én rigtig måde at være “sund” på og du vælger 100% selv hvordan du tolker diverse blogindlæg, billeder og citater. Hvad de betyder for dig, det er op til dig. Ligesom det er op til dig hvordan du vælger at leve dit liv. Så lad dig inspirere, men ikke diktere!

Hvad mener du om bloggere og instagramprofilers rolle i debatten om sundhed?

 

   

6 kommentarer

 • Charlotte

  Hej Anna,

  Igen et super-fint indlæg, med stof til eftertanke.

  Jeg synes det er lidt sjovt, at der er kommet denne mod-reaktion, – omvendt, mon så ikke det er ganske naturligt, efter en bølge af ‘sundhed’, ‘fitness’, ‘strong is the new skinny’ osv?

  Som du ved fra tidligere indlæg, er jeg blevet en af dem, som er ret fascineret af, hvad man kan opnå med sin krop.
  I min verden ikke nødvendigvis hvordan den ser ud, men at man ved at spise rigtigt, træne effektivt osv, kan opnå nogle resultater, noget fremgang, specielt synes jeg det er fedt, når prøver viser, at man har gjort sin krop en KÆMPE tjeneste, altså at man har trænet sit hjerte stærkt.

  Jeg synes ikke, at man kan bebrejde nogen bloggere for kun at vise den del af livet. Andre viser kun mode osv osv.. Jeg er glad for, at de få (men super-gode) blogs jeg følger, der ved jeg, at ihvertfald 95% af det handler om kost, træning osv.
  Synes du kombinerer denne del ganske strålende med samtidig at fremstå menneskelig i dine indlæg 🙂

  Thumbs up 🙂 Og så må alle netop finde deres plads i dette univers – fitness eller ej. Bare vær’ aktiv, spis fornuftigt, se hvilken fremgang man kan ren fysisk med kroppen – og gør kroppen en tjeneste på den lange bane 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Charlotte. Tusind tak, jeg er glad for at du kunne bruge indlægget 🙂
   Jo, du har nok ret i at det er naturligt med en modreaktion, der går helt over i den anden grøft. Jeg synes dog bestemt at dit fokus med hvordan din krop har det er langt sundere at gå op i end hvordan den ser ud, selvom udseende nok altid vil være en faktor når man snakker om kroppen.

   Jeg takker meget for din ros og værdsætter dine kommentarer, det er dejligt at du føler min personlighed skinner igennem her på bloggen, det arbejder jeg også på at den gør! Det er dejligt du har lyst til at læse med 😀
   Held og lykke med fortsat at arbejde med din krop, det lyder som om du har fundet en rigtig god balance med din livsstil hvor både krop og sjæl er glade – det er sejt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er ret enig i alt du siger, og jeg er selv for nyligt blevet enormt opmærksom på det. Mest fordi jeg så nogle ting på Instagram som fik mig til at tabe kæben fuldstændig, hvor jeg bare tænkte.. “Det her vil jeg fandeme ikke være med til”, og fordi det gik op for mig, at mine tanker om mig selv blev mere og mere negative, når jeg ser et billede af en pige som måske vejer 10-15 kg mindre end mig som slår fast at hun ikke skal have bikini på i år. Hvor efterlader det mig?!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Christina 🙂 Åh, de tanker kender jeg godt og man skal virkelig passe på med hvad man siger og skriver! Det kan gøre nogle mennesker kede af det hvis man fx omtaler en helt normalvægtig pige som buttet eller hvis hun selv italesætter sig selv som tyk. Det kan også være en meget slank pige, der selv synes hun er stor – og så føler man sig selv som en sumobryder! Jeg stemmer for at vi går væk fra alle de modsætninger og ekstremer, og holder fokus hos os selv og vores egen individuelle situation. Og at vi så generelt taler pænt om hinanden naturligvis 😀

   Tak for din kommentar! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Virkelig godt indlæg Anna!
  Jeg er enig med dig og Amanda, vi har jo valgt at være sundhedsbloggere, og vi driver vores blog for egen motivation, men også for at motivere andre. Så skal man vel ikke lægge billeder op i tide og utide diverse kager, is og bland-selv-slik. Når man har valgt at sætte sig i den bås som sundhedsblogger, så må man også blive i den.

  Jeg må da også være ærlig, at der er nogle blogge, som jeg er stoppet med at følge, fordi de ikke “levede op” til det lovede. Bl.a. ved at det var en blog jeg skulle få motivation fra til den sunde livsstil, men personen delte også alt andet.

  Endnu en gang rigtig godt indlæg, og god weekend til dig 😉

  //Cathrine
  http://fitcathrine.blogspot.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Tak for din kommentar, jeg er helt enig! Der er forskellige fora til forskellige emner og man læser vel sundhedsblogs for at blive motiveret, ikke for at få en hel redegørelse af en dag, så havde man jo læst en dagbog? 😛
   Interessant vinkel du bringer, at du har valgt ikke at læse med fordi nogle bloggere deler for meget. Det er typisk bloggere med for meget fokus på sundhed der bliver kritiseret, så det er lidt spændende at du vender den om.

   Du må også have en dejlig weekend Cathrine, tak fordi du læser med og har lyst til at give din mening til kende 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Når en fitnesspige dresser up - ELLE Style Awards 2014