VitaViva Giveaway!

Min glutenfri hverdag – kan man leve uden brød og pasta?

På opfordring af den skønne Maya, så skriver jeg her nogle af mine tanker om det at leve glutenfrit. Der er meget debat om gluten som den nye store “sundheds-synder” og mange mener, at det tenderer til unødvendigt madhysteri når så mange fravælger gluten i hverdagen. Andre mener, at det er positibt at flere og flere undlader gluten i deres kost. Den debat har jeg ikke tænkt mig at tage, da jeg mener, at vi hver især skal finde den kost der passer bedst til vores kroppe. Dette er altså blot mine personlige tanker og erfaringer. Du kan klikke på alle billederne i indlægget for at komme til de forskellige glutenfri opskrifter.

Hvorfor har jeg valgt at leve glutenfrit?

Jeg husker tydeligt fornemmelsen af den tykke yoghurt som min mor prøvede at få mig til at spise. Den var hård som cement og smagte ganske forfærdeligt, men lægen havde sagt at Fiberhusk kunne hjælpe mine maveproblemer. Anna 5 år gammel var dog her ikke helt enig og min mor fik aldrig den yoghurt i mig. Havde nogen senere fortalt mig at Fiberhusk ville ende med at være fast bestanddel i mit køkken, så havde jeg nok ikke troet på dem 😉

Mine maveproblemer startede altså meget tidligt og der var aldrig rigtig nogle svar på hvad der var galt. Alle tests var negative og til sidst lærte jeg bare at leve med mere eller mindre konstant mavepine.

Mine teenageår var præget af både en masse byture, helt normalt kost og lidt forskellige slankekure uden effekt, men også af smertestillende medicin. Derfor var det oplagt at tilskrive mine maveproblemer den store mængde af forskellige præparater som jeg har taget i løbet af årene.

Det var først for 2 år siden, at jeg læste om forskellen på at være glutenallergiker og glutenintolerant/sensitiv. Fordi jeg ikke havde noget at miste, så prøvede jeg for sjov at udelukke alt gluten fra min kost i 2-3 uger. I starten mærkede jeg ingen forskel og jeg var tæt på at give op og endnu engang gå tilbage og leve med mavebesværet. Men lige pludselig skete der noget: jeg fik det godt!

Hvad betyder det (for mig) at leve uden gluten?

Først og fremmest betyder min glutenfri livsstil at jeg undgår mavepine – og det er jeg pænt godt tilfreds med! Jeg er som sagt ikke allergiker og jeg har aldrig haft problemer med proteinpulver, men der kan være gluten i nogle varianter, så vær opmærksom hvis du er meget sensitiv eller allergisk overfor gluten. Du kan læse mit indlæg om gluten og laktose frie varianter af proteinpulver HER.

Det er blevet langt nemmere at leve glutenfrit de senere år. Der er kommet stor fokus på paleo, stenalder, lchf og andre måde at leve på som undgår gluten. De fleste supermarkeder har i dag en hel hylde med glutenfri produkter, der er kommet langt flere helsekostbutikker rundt omkring i landet og der er endda spisesteder med flere glutenfri varianter på deres menukort. Personligt har jeg det ikke så godt med erstatningsprodukter og spiser dem kun sjældent hvis jeg virkelig savner fx. knækbrød, der ikke blot er lavet af nødder og kerner.

Det kræver naturligvis noget planlægning at leve glutenfrit og også nogle lidt anderledes indkøb end man måske er vant til. Det er også muligt at spise ude, da der ofte er naturligt at finde glutenfri alternativer på menukort såsom retter med kartofler, kød, salater og ris. Er du selv gæst, så kan det være en idé at tale med værten inden eller selv foreslå at medbringe noget til bordet. Det kræver naturligvis at man er lidt kreativ i køkkenet, men det er muligt at lave mange lækkerier!

 Er glutenfrit det samme som kulhydratfrit?

Min kost er primært baseret på naturligt glutenfri mad. I starten tog det noget tilvænning og det var en kamp at sammensætte et måltid, men nu hvor jeg har vænnet mig til det, så virker det som det mest naturlige i verden. Jeg bygger mine måltider op omkring nogle proteiner i form af kød, æg eller hytteost/skyr, en masse grøntsager og så en form for fedt såsom nødder eller avocado. Til nogle måltider får jeg også enten brune ris, søde kartofler eller havregryn. Det er altså IKKE en kost der nødvendigvis er super lowcarb og det er muligt at spise grove og gode kulhydrater selvom maven ikke er glad for gluten!

Bør andre også leve glutenfrit?

Omverden kan være mere eller mindre forstående hvis du vælger at leve glutenfrit, men jeg mener, at man bør lytte til sin egen krop. Har du fået konstateret glutenallergi kan de fleste forstå og respektere dit valg, men er du “kun” intolerant kan det være sværere at sætte sig ind i. Det er bestemt heller ikke nødvendigt for alle at leve uden gluten, da langt de fleste ganske fint tåler sunde grove kilder til kulhydrater i form af fx. rugbrød, bulgur eller havregryn. Men oplever du at din mave brokker sig, jamen så prøv en periode i et par uger med glutenfri kost og se om det har en effekt. Hvis det virker for dig, så klø på!

 Hvad er dine tanker om glutenfri kost? Og har du selv erfaringer med det?

 

   

8 kommentarer

 • Hej Anna
  Tak for tidligere i dag.
  Det er et rigtig godt indlæg du har skrevet, og der er nok flere end man tror, som går rundt med ondt i maven, uden de ved hvad grunden er. Her kan det jo både være gluten og lactose, som er synder.

  Jeg selv får ondt i maven, hvis jeg indtager store mængder af gluten på en gang, som fx hvis menuen er brød med hvidt brød til. Som den mange gange er til familie fødselsdage i min familie. Eller fx så elsker jeg også pasta, men får også ret ondt i maven efter store mængder af pasta.
  Men alt med måde.

  //Cathrine
  http://fitcathrine.blogspot.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Cathrine. Det var så hyggeligt at se dig i dag! Og lækkert event 😀
   Jeg er helt enig, der er sikkert rigtig mange som ville have det bedre hvis de skar ned på eller droppede gluten, men de er ikke klar over det. Naturligvis er der også mange der bare hopper på en modebølge og undgår gluten uden de behøver det, men hvis man har problemer med maven, så synes jeg helt sikkert at det er et forsøg værd.
   Mange har det også ligesom dig at de godt kan tåle gluten, men bare ikke i for store mængder. Det er lidt det samme som sukker og fedt, der kan os med sarte maver også hurtigt få for meget hvis vi går all in på en fødselsdag eller lignende. Det skal der jo være plads til en gang i mellem, men det er lidt surt når maven brokker sig 😉 Så ja: alt med måde! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla P

  Super godt indlæg omkring fødevareallergier/indtolerancer 🙂 Jeg har selv oplevet det med at have ondt i maven og lægerne ikke rigtig vidste hvad det var der kunne være galt, indtil de fandt ud af at jeg var hvede og æg allergier. Det var rigtig svært i starten at skulle tilpasse sig nye kostvaner, men efter at havde levet med det i 6 år, kunne jeg ikke forstille mig det anderledes. Næsten aldrig mere ondt i maven giver en kæmpe livskvalitet også selvom jeg senere har fået nogle indtolerancer for kartofler og ris. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Camilla. Tak for din kommentar, det er super fedt at læse om andres erfaringer 🙂 Det må godt nok være svært at leve uden æg, jeg kunne forestille mig at det kræver nogle mentale kampe at acceptere det og en masse tid. Du er sikkert også super kreativ i et køkken og vant til at tænke udenfor boksen, men jeg er helt enig med dig: det betyder langt mere at man har det godt end at man kan spise alt på menukortet! Dejligt at høre du har fået din livskvalitet tilbage trods intolerancerne! Det er sejt! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super godt indlæg!

  Jeg har ikke problemer med gluten eller andet til daglig, men min mor har ofte påpeget, at jeg er oppustet, når jeg har været hjemme ved familien nogle dage – og imellem jul og nytår var den helt galt, hvorfor jeg valgte at starte på LCHF derefter.. Jeg spiser stadig forskellige madtyper med gluten i, når jeg får det serveret, men herhjemme lader jeg det være så vidt muligt – og min mave er sjældent oppustet mere 🙂

  Tina – fatfoodnfit.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Tina. Tusind tak 😀 Spændende at du spiser LCHF, det har jeg hørt mange være utrolig glade for – især hvis de tidligere har haft problemer med oppustethed, men ikke haft nogle allergi/intolerance overfor specifikke fødevaregrupper. Det må være super lækkert for dig at have fundet en kost der passer til lige netop din krop, især hvis den så “tillader” at du ind i mellem kan skeje ud og spise hvad der bliver serveret når du er ude. Jeg spiser også en sjælden gang imellem et stykke kage med gluten, men jeg fortryder altid fordi jeg får SÅ ondt i maven, så hellere noget lækker chokolade når det skal være 😉 Tak for din kommentar 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hej.
  Jeg er selv stoppet med gluten. Lægen siger at det ikke er glutenallergi, men hvad ved de om det 😛 Jeg har altid været forstoppet men da jeg stoppede med gluten har det ændret sig drastisk.

  Og jeg har det fantastisk. rugbrødsblanding køber jeg i rema, og resten kommer af sig selv. Jeg kommer fra en familie hvor de spiser meget kage. Det kan jeg ikke få men det er jo sundt i sig selv bare at sige nej, men nu har jeg en grund. Og så feder det jo heller ikke på mig.

  Min læge vil have mig igennem en masse test for at se hvad jeg fejler, men jeg har takket nej. Jeg kan godt leve uden gluten, det har jeg ingen problemer med. Og i bund og grund har man vel heller ikke brug for det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Lene. Det lyder som en helt rigtig beslutning for dig at undgå gluten. Der er så mange andre sunde muligheder derude, og kan du mærke at gluten bare ikke gør noget godt for din krop, så er det jo det helt rigtige at undgå 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

VitaViva Giveaway!