Dagens abs: husk at fejre dine fremskridt - uanset hvor små de er!

Når mad bliver farligt: Tanker om ortoreksi

Sundhed er overalt. Lige fra samtale-emnet i kontorets kantine til de mange artikler om slankekure og ikke mindst de valg du selv træffer hver dag. Hver eneste gang du øser mad op på en tallerken, så træffer du et valg. Hvorvidt du er bevidst om det valg og i hvilken grad, det er individuelt. Det er også individuelt hvor stor en betydning du tilægger dine valg om mad.

Vi kan vist alle blive enige om, at en vis portion omtanke i valg af mad er en god idé. Men hvornår tager “fornuftige” og “sunde” valg overhånd? Hvor går grænsen mellem at være bevidst om sin egen sundhed og tage ansvar for den, og til at ødelægge sig selv med ekstrem fokus på sundhed?

Når et glas cola bliver skræmmende…

Jeg har i flere år haft negative tanker om mad. Det er jeg langt fra ene om, da mit indtryk er, at mange unge piger med interesse for sundhed på et tidspunkt har haft deres kampe med mad. Efter mine operationer har jeg i perioder taget kontrol over maden og spist meget lidt som en reaktion på ikke at have kontrol over min krop. Havde jeg ikke haft min familie i de svære tider, så havde jeg muligvis udviklet en spiseforstyrelse. Det gjorde jeg heldigvis ikke og jeg arbejder nu mod at spise sundt, lækkert og ikke mindst nok!

Ordet “balance” er så fint og fornuftigt, men hvordan søren finder man balance i sin egen sundhed? Jeg ved rationelt hvad der er en fornuftig sammensætning af næring og den prøver jeg også at leve efter. I perioder er jeg mindre/mere usund og det er jo helt naturligt.

Men der er nogle madvarer som jeg stadig opfatter som decideret skræmmende. Der er ingen sundhedsmæssig forklaring på min modstand imod fx. flødeis og sødmælksyoghurt, da jeg ingen problemer har med at spise 400 gram bland selv slik hvis jeg vælge en cheat/treat aften. Problemet er derfor på ingen måde rationelt, da jeg jo fint kan spise sukker, men nærmere at bestemte madvarer i mit hoved er kategoriseret som “okay” og andre som “farlige”.

Det er pinligt at indrømme, men bestiller jeg et glas cola på fx en café eller i en biograf, så stoler jeg ikke på, at det er Cola Zero. Med mindre jeg selv har set den pågældende dåse eller flaske, så har jeg meget svært ved at bestille en sodavand.  Det er fuldstændig fjollet, men det er en reaktion af frygt i min krop når der bare sættes et glas foran mig – for hvad nu hvis det var 500 ml flydende sukker?

Det er tanker som disse som jeg skal arbejde med i mit eget hoved – det er fjollet og har intet med sundhed at gøre! Glæde ved mad og træning kommer ikke af subjektivt definerede regler om mad!

Jeg har på ingen måde en spiseforstyrrelse. Det er en alvorlig diagnose og bestemt ikke noget som kommer af få irationelle tanker om mad. Har du mistanke om at du selv eller nogen du kender er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, så kan du kontakte LMS Landsforeningen for spiseforstyrrelser.

Hvad er ortoreksi?

Ortoreksi handler ikke nødvendigvis om vægt eller udseende. Det handler om (individuelt defineret) sundhed. De senere år har ortoreksi som spiseforstyrrelse fået mere fokus i både medier og forskning. Sygdommen betegner adfærd og tanker rettet imod et ekstremt fokus på sundhed. Det problematiske er, at dette fokus tager overhånd og ender med at styre den syges liv ved eksempelvis at hæmme vedkommende socialt og ødelægge selvværd og/eller selvtillid.

Sygdommen er svær at diagnosticere, særligt fordi fokus på sundhed anses i vores samfund for at være positivt. Det er en fin balance mellem at have kontrol over sundheden og lade sundheden have kontrol over dig. Husk at være obs på dig selv og din omgangskreds, der er altid mulighed for hjælp hvis det tager overhånd. Et symptom på ortoreksi kan være, at man danner sig dine egne tanker om hvad der er sundt og usundt, hvilket kan resultere i nogle negative tanke og adfærdsmønstre. Andre symptomer kan være social isolation og hyppige nye restriktioner af mad.

Kan du genkende nogle af de tanker jeg skriver? Og hvad mener du om ekstremt fokus på sundhed?

 

bloglovin_annawarrington
   

14 kommentarer

 • Sophie

  Din indlæg rammer SÅ godt! Jeg kan relatere til alt det, du skriver, og jeg har det præcis på samme måde med sødmælksyogurt og flødeis. Jeg rører det ikke til trods for at jeg for tiden dagligt indtager et eller andet sødt… ups..
  Jeg tænker altid over hvad jeg spiser, dvs. tager altid bevidste valg. Dog har jeg i lang tid nu ikke haft så mange hæmninger, men spiser som jeg har lyst(dog tænker jeg stadig altid over det). Jeg sørger bare for at få min daglige motion.
  Mad fylder aaalt for meget i min hverdag :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hvor er det på en måde befriende at høre, at andre piger sidder med de samme tanker som mig. Og hvor er det også trist at mad fylder så meget for så mange af os! Jeg kan sagtens genkende det med at spise en masse sødt (ingen problemer her) og så lige pludselig er der noget mad som er helt vildt farligt og forkert – kun fordi man har nogle tanker i hovedet om lige præcis den madvare. Det giver ingen rationelt mening og det giver mad en alt for magtfuld rolle i hverdagen.
   Tusind tak fordi du delte dine tanker Sophie, det er jeg rigtig glad for at du havde lyst til 🙂 Og held og lykke med dine tanker.. Vi burde begge gå ud og spise en flødeis for at se den ikke er farlig! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Et rigtig godt emne at tage fat på, og specielt er jeg vild med din indsfaldsvinkel. Efter 13 års spiseforstyrrelse i en alder af kun 22, ja så kan jeg kun nikke genkendende til irratinel frygt for bestemte fødevarer og sære spisemønstre. Tid, viden og et formål med maden har for mit vedkommende gjort en verden til forskel, og givet mig et sundt forhold til mad og vægt.
  Igen, god post om et meget relevant emne, og en lækker vinkling!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Maria. Tusind tak for din ros, den er jeg meget glad for. Det er et rigtig sart emne at tage op og jeg var i tvivl om min vinkel ville blive misforstået. Hvor er det sejt at du er kommet så langt i forhold til din spiseforstyrrelse, det må have været en lang og sej kamp for dig. Jeg håber meget du kan fortsætte din gode udvikling mod at blive glad og sund – mad er jo alle vegne og umuligt at undgå.
   Din kommentar er meget værdsat! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frida

  Jeg har det faktisk på samme måde som dig ift. det med colaen.. Jeg er også altid usikker på, om de nu kommer til at give mig sukkerholdig cola i stedet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Frida. Rart jeg ikke er den eneste med den irationelle frygt. Andre synes jeg er fuldstændig fjollet og det er jeg måske også, men… Jeg har bare meget svært med tanken om sukkerholdig cola. Måske skulle vi begge prøve at drikke en rigtig cola en dag og se at der ikke sker noget ved det? Og så ellers bare bestille danskvand når vi er ude 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Har der på fuldstændigt samme måde ift sodavand! Selv de der tank-selv-automater, for tænk hvis de nu er byttet rundt! Så dumt at tænke sådan, men på den anden side, er det også virkelig svært at vende sig af med!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Åh ja, de automater kræver også altid en del tanker og overvejelser fra mig og jeg stoler aldrig helt på colaen.. Smager den for sødt, så drikker jeg den ikke. Det er så fjollet og virkelig en hæmmende form for tankegang! Jeg håber du kan arbejde med din frygt for cola og så vil jeg gøre det samme, for det er jo ikke særlig fedt at stå i den situation. Alternativt er jo bare at bestille danskvand fordi det er “sikkert”, men det er mere princippet i, at tankerne omkring colaen er så destruktive, at det er værd at arbejde med synes jeg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Mht. sødmælksyoghurt tror jeg, at det måske også handler om, at vi generelt tænker i sundere baner. Hvorfor vælge en yoghurt med mange flere kalorier, når man kan få noget, som indeholder færre kcal og måske et højere proteinindhold – som tilmed smager bedre? (og så kan man også spise mere af det;;) Det er ihvertfald sådan jeg tænker. Og igen det med cola med sukker – hvorfor vælge en med sukker, når light smager lige så godt (hvis ikke bedre). Godt nok er light fyldt med aspartam, men hvis man ikke har et problem med det, så er diverse light produkter jo geniale! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Jeg er helt enig med dig Camilla, da jeg altid vil vælge en lækker variant fra Cheasy som smager top lækkert uden sukker eller særlig meget fedt frmefor en fuldfed variant. Og det samme med cola, jeg er ikke særlig bange for sødemiddler generelt 😉 Det er mere et problem når selve tankerne omkring den pågældende madvare bliver forbundet med noget farligt som fremkalder frygt i kroppen, så synes jeg det er værd at tænke nærmere over – hvorfor har jeg det SÅ svært med lige netop Cola, at jeg faktisk er villig til at betale for et glas, men lade det stå på en café fordi jeg er bange for at det er rigtig cola. Jeg er helt for at vælge sunde alternative i hverdagen – altid, men det er vigtigt at det gøres på baggrund af et ønske om en sund og stærk krop, og ikke fordi jeg er bange for den anden mad. Den skelnen er hårfin, men god at tænke over ind i mellem synes jeg.
   Tusind tak for din kommentar, det er en god vinkel at få! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Det er som at læse om sig selv!
  Hvor jeg dog kender til de tanker du beskriver, og blev næsten helt lettet, da du nævnte det med Colaen. Må indrømme at jeg ofte har de samme tanker, selvom jeg ved det er fjollet – at være så skrækslagen for at få et glas ‘forkert’ cola.
  Synes det er rigtig rart, at dit post har været lidt længere og været så ærligt. Det får mig og sikkert også andre til, at få øjnene op for, hvad det egentlig er vi går og fortæller os selv hver dag – samtidig er det rart, at vide man ikke er alene om det – hvis det giver mening? 🙂
  Så tak for et interessant og tankevækkende post 🙂
  Mvh Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wonderwomanwannabe

   Hej Christina! Sikke en dejlig kommentar at få, tusind tak. Jeg var så bange for at eksemplet med colaen ville blive opfattet som fjollet og virkelig dumt, men der er flere der kan relatere til det. Din kommentar giver helt sikkert mening og jeg tager dine ord til mig kan du tro 🙂 Jeg tror der er rigtig mange som går rundt uden at have en decideret spiseforstyrrelse, men som har mange negative tanker om mad og det kan virklig være hæmmende for både fysisk og psykisk velvære – men måske er man bange for at snakke om det når det jo ikke er så slemt som en sygdom, eller måske er man bange for at andre ikke tager det seriøst? Det er i hvert fald mine tanker om emnet, men jeg synes det er vigtigt at sætte fokus på! Mere glæde i mad 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  På trods af et halvgammelt indlæg, fortjener det en kommentar!
  Der er så meget af det her, der bare er spot on. Den med colaen på cafeen, kan jeg (desværre) nikke genkendende til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tusind tak! Jeg tror desværre, vi er mange med tanker i den retning! Jeg har arbejdet en del med “cola frygten”,’måske skulle jeg skrive en Update? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Dagens abs: husk at fejre dine fremskridt - uanset hvor små de er!