Bloggen skifter navn!

Er der for meget fokus på sundhed i medierne?

For et par uger siden svarede jeg på spørgsmål til et eksamensprojekt om sundhed og selviscenesættelse i det senmoderne samfund. Jeg har tidligere læst sociologi og synes, qua min interesse for blogs, sundhed og samfundstendenser, at projektet lød interessant. Det satte en masse tanker i gang om sundhed i medierne – kan det blive for meget af det gode?

Når mad bliver identitet

Mad og sundhed kan tilnærme sig mange af de roller som religion tidligere havde i samfundet. Vi forbinder mad med følelser og det er nærmest identitetsskabende at fylde indkøbskurven i supermarkedet, det viser hvem du er. Mad bruges til glæde, til skam, til socialt sammenhold, til forkælelse og til straf. Mad får derved mange andre funktioner i dag end blot at give næring. Dine indkøb bliver en afspejling af din livsstil og hvem du er – din identitet.

Det er naturligvis lidt af en påstand jeg her slynger ud og jeg har heller ikke videnskabelige undersøgelser til at bakke det op. Det er blot mine egne tanker om emnet “mad og sundhed”, så jeg hører gerne andres tolkninger.

Den usunde opdeling mellem “de sunde” og “de usunde”

Der er fokus på sundhed i mange afskygninger, men der er en kæmpe del af befolkningen der bliver mere og mere usunde, bliver sygere og sygere og som helt er tabt. Det er som om de sunde bliver sundere og de usunde bliver mere usunde fordi de ikke orker ”fitnessræset”.

Jeg tror ikke, at samfundets største udfordring er de få som vælger at tage deres sunde livsstil til ekstremer, men de mange der slet ikke orker sundhed. Der er for stort skel imellem de to grupper, efter min mening. Medierne er i høj grad med til at skabe den forskel og det kan vi alle være med til at ændre! Ved at skrive om mad på mere nuanceret vis, bløde lidt op for det store skel mellem 100% sundhed og 100% junk-food indtag, så kan vi sammen skabe en mere nuanceret måde at tale om sundhed på.

Indrømmet, jeg kommer også selv til at blive påvirket af diverse medier. Jeg tager også mig selv i at basere en del af min selvopfattelse på at være “hende den sunde”. Men jeg er blevet langt mere opmærksom på dette og prøver at se mad som næring, der giver min krop energi til dagen, men også som en kilde til glæde i min hverdag. Sundhed og mad fylder en stor del i mit liv, men det skal IKKE være hele min identitet! Derfor vil jeg blive bedre til at slukke min telefon, lukke ned for Instagrams gode råd, tage musik i ørerne og gå lange ture!

Hvad er dine tanker om mad, sundhed og fokus i medierne?

   

4 kommentarer

 • Sikke et fint indlæg, der sætter tankerne igang 🙂
  // Sarah – http://bysarah.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søren

  Et af de største problemer med “sundhed” er at foskere og eksperter alt for ofte glemmer livskvalitet ikke betyder det samme for en gut som mig der træner omkring 10 timer om ugen og den gennemsnitlige dansker der 100% bevist vælger at sidde og se X-faktor og drikke/spise sig halvt ihjel.

  Hvorfor? Fordi rigtig mange mennesker, inkl en del af mine venner (og min kæreste), gerne vil have en behagelig tilværelse hvor de er glade og tilfreds med deres 5-10-15 kg for meget, hvis modsvaret er et fitness regime hvor man køre til grænsen et par gange om ugen.

  Nu har min kæreste ikke det store valg, men hvis hun havde, ved jeg godt hvad hun ville vælge 😛

  Ja, kunne de vælge X-faktor/slik/øl og en super krop gjorde de det, men pt står valget mellem hygge i sofaen med venner/børn eller pumpe jern i en time+ eller 50 km på cykel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • AnnaWarrington

   Hej Søren. Det er en meget vigtig og velformuleret pointe du har omkring livskvalitet. Jeg kan kun give dig ret! Der er stor forskel på os mennesker og det er utrolig vigtigt at huske både i den måde vi taler til hinanden på, men også i den måde vi selv tænker “sundhed” på. Vi står allesammmen overfor valg hver dag og de valg betyder meget for både én selv, men også dem omkring os – vi har det jo med at smitte af på fx kærester 😉 Jeg er rigtig glad for din kommentar og synes helt sikkert du har en relevant pointe – sundhed og livskvalitet er meget individuelt defineret!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Bloggen skifter navn!