Få styr på træningen med mobilen!

Problemer med maven?

En glad mave betyder rigtig meget for en sund krop! Det giver en øget livskvalitet med noget så simpelt som en fordøjelse der fungerer og en mave der ikke konstant er oppustet. Jeg har længe haft problemer med min mave, men jeg har ingen fødevareallergi. Det er utrolig frustrerende med et tilbagevendende problem uden diagnose eller klar årsag. I dette indlæg har jeg prøvet at samle de tips jeg igennem årene har prøvet for en glad mave.

Kom gerne med dine input hvis du har andre gode råd!

Lyt til kroppen når maven brokker sig.

Der er 1000 gode råd og husmodertips, men det er ikke sikkert nogle af dem virker for DIG. Mit allerbedste råd er derfor først og fremmest; mærk efter! Du er den eneste som er inde i din krop og det er kun dig der fornemmer din mave og din krop som helhed.

Dernæst er det min erfaring, at det er en god idé kun at ændre én ting i din kost ad gangen. Ændrer du for meget på én gang, så kan det være utrolig svært at vide hvad der indvirker på din mave. I sidste uge blev jeg behandlet hos en osteopat (jeg skriver mere om det i et særskilt indlæg) og han anbefalede mig at droppe mejerprodukter i et par dage og skrive ned hvordan min mave havde det. Den tilgang er en smule omstændig, men jeg har gode erfaringer med at skrive en “mavedagbog” og derigennem få en føling med hvordan min krop har det når jeg indtager forskellige fødevarer.

De typiske “syndere” for maveproblemer er:

 • Du spiser for uregelmæssigt
 • Du spiser for meget gluten for din mave (få evt. taget en test ved lægen)
 • Du spiser for meget laktose for din mave (få evt. taget en test ved lægen)
 • Du spiser for mange sødemidler
 • Du er stresset
 • Du har det psykisk skidt
 • Du får ikke nok fibre i kosten
 • Du får ikke nok grøntsager

Det er op af bakke med en mave der ikke er i balance!

Jeg har været oppe at slås med min mave siden jeg var barn. Min mor forsøgte (uden det store held) at få mig til at indtage uanede mængder Fiberhusk i min yoghurt og jeg fik taget alverdens tests ved lægen. De var alle negative.

I mine teenage-år levede jeg mest af min mors (sunde, heldigvis!) mad, øl til gymnasiefesterne og chokoladeboller fra kantinen. Min mave var (sjovt nok) ikke synderligt glad for den kost, men det var sekundært for mig på det tidspunkt. Efter jeg flyttede hjemmefra og fandt mig til rette i København er kosten kommet mere i fokus. Det har betydet et farvel til gluten . Jeg har ikke glutenallergi, men en mave med en lav tærskel af tolerance overfor gluten, så jeg vælger stort set ikke at indtage det, da min krop har det bedre uden.

Derudover har jeg erfaret, at min mave reagerer kraftigt på for store mængder sødemiddel i min kost, så dem prøver jeg også at skære ned på. Du kan læse en dag i mad uden sødemidler lige HER.

Hvad gør du hvis maven brokker sig?

bloglovin_annawarrington
   

4 kommentarer

 • Lone

  Du skal være opmærksom på at lægen kun kan teste forfødevare allergi, selv om du ikke er allergisk så kan du sagtens have intolerance over for bestemte fødevarer. Jeg er selv intolerant over for flere forskellige fødevarer, jeg har fået lavet fødevaretest hos NyEnergi i Holstebro, så ved du lige nøjagtig hvilke fødevarer som du skal gå uden om, det kan varmt anbefales.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Mange tak for din kommentar Lone, det er en vigtig pointe! Man bør altid mærke efter i sin egen krop og eventuelt få taget andre tests. Jeg er selv meget sensitv overfor gluten, men ikke allergisk. Måske skulle jeg få taget sådan en fødevaretest du omtaler? Mange tak for tippet! God weekend 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg tror, at det er et velkendt problem hos de fleste. Og langt henne ad vejen, så handler det ikke altid kun om en oppustet mave – men også problemer så som forstoppelse og diarre. Men det er trods alt heller ikke det mest lækreste emne at diskutere om ;). Det er ihvertfald ikke det problem jeg lige diskutere igennem med mine veninder over frokosten haha.
  MEN, hos mig er problemet blevet så stort, at det er begyndt at hæmme mig i hverdagen. Jeg er tidligere blevet testet for gluten og lactose allergi og den test viste intet.
  Eftersom problemet stadig er der og jeg mister energi, fordi jeg hele tiden har de maveproblemer, så valgte min læge i sidste uge, at der skulle tages nogle test. Her er der så tale om afføringsprøver (skrev jeg virkelig det i et offentligt forum?! haha). Hvis prøverne er normale, så skal jeg videre til en specialist – for det er IKKE normalt, at man altid har en oppustet mave, når man lever sundt.
  Btw – du ser strålende ud på dit udendørs billede <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Camilla. Nej, det er bestemt ikke lækkert at tale om, men det er jo et problem for rigtig mange og derfor må man nogle gange snakke om de knap så charmerende ting – måske bare ikke over frokosten 😉
   Mine tests har ligesom dine altid været negative, men det er et stort problem i hverdagen fortsat at døje med maveproblemer. Det lyder som en rigtig god idé at du har en dialog i gang med din læge (også selvom det krævede en nok ikke så lækker eftermiddag med den prøver :P) for hvem ved, måske er det noget de ikke har opdaget? Jeg havde ærlig talt bare affundet mig med min mave, men overvejer helt at aflægge min læge endnu et besøg efter at have læst din kommentar.

   Tusind tak for din søde besked til sidst, den varmer <3 Hav en skøn aften! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Få styr på træningen med mobilen!