Bentræning uden klassiske squats?

Hvorfor vil danske kvinder ikke til tops?

Danske kvinder har ikke særlig høj selvtillid. Intet nyt under solen der. Men når vi snakker selvtillid, så er det næsten altid i forbindelse med udseende. Har du lagt mærke til det? Langt de fleste dokumentarer, artikler og debatter handler om udseende. Hvorfor at vi kvinder ikke selv mener, at vi er smukke nok, stærke nok eller lækre nok. Jeg har selv været med til det og ævlet løs om kropsidealer, fremstillingen af kvindekroppen i medierne og endda selv smidt tøjet i den gode sags tjeneste.

I mandags deltog jeg i en rigtig fed begivenhed, der på ingen måde handlede om udseende, men om præstationer. Det var forfriskende kun at tale om indhold og ikke den indpakning som nogle gange får alt for meget opmærksomhed! L’Oréal uddelte nemlig i samarbejde med UNESCO den prestigefyldte pris L’Oréal-UNESCO For Women in Science.  Tre danske kvindelige forskere fik en pris baggrund af deres forskningsresultater. Det var en super fed aften som satte ca. 1000 tanker i gang og endda fik mig op på de høje hæle. I 2 timer vel at mærke, der var sneaks i tasken…

Jeg er lige nu selv  “bare” i gang med min bacheloropgave, men fortsætter på kandidaten og drømmer om en karriere med arbejde for menneskerettigheder for en international organisation. Jeg har da også overvejet en forskerkarriere, hvis jeg vel at mærke er dygtig nok.  Jeg mærker allerede nu et stik af usikkerhed. Jeg tror ikke selv, at jeg er god nok.

Den usikkerhed er jeg langt fra alene med. Et forskningsforsøg fra Yale viser hvordan mænd og kvinder faktisk systematisk vurderer, at mænd er dygtigere end kvinder. De skrev ét CV, men delte bunken op i to og skrev navnet ”John” på den ene halvdel og ”Jennifer” på den anden halvdel. Bagefter bad de en række mænd og kvinder om at vurdere de to kandidtater til det fiktive job.

Resultatet var ret chokerende. Både mænd OG kvinder vurderer “John” til at være dygtigere end “Jennifer” og de mener tilmed også, at “John” fortjener mere i løn. Er der noget at sige til, at kvinder generelt har dårlig selvtillid?

Indenfor den akademiske verden taler man om et “glass ceiling” som er en usynlig grænse hvor nogle bryder igennem og andre holdes udenfor. Kvinderne kommer sgu aldrig rigtig op af rangstigen, hvilket er mystisk. Der er næsten ligeså mange kvinder som mænd der får en ph.d, men så rammer det usynlige loft. Kvinderne tabes og mændene kravler fortsat op af den karrierestigen.Kun hver sjette kvinde er forsker og kun en ud af 10 professorer på danske universiteter er kvinder.

Hvad laver kvinderne? Får de en masse børn som erstatter deres lyst til at fortsætte op af stigen? Bremses de af strukturelle eller kulturelle barrierer? Eller gider kvinder bare ikke komme til tops? Nyeste forsknings viser, at svaret skal findes i en kombination af faktorer.

Jeg tror personligt, at det handler om selvtillid og dét at se muligheden. Jeg har ikke seriøst overvejet muligheden for en forskerkarriere, fordi jeg ganske simpelt ikke tror, at den er der. Sådan tror jeg mange har det. Både i forhold til deres karriere, men også i forhold til deres sundhed. Mange kvinder giver op på forhånd for “det lykkedes nok ikke alligevel”.

Hvad med om vi blev enige om, at kvinder godt kan? At vi bliver bedre til at støtte hinanden i alle de skøre drømme vi nu engang har?

 Dette indlæg er ikke sponseret, men drevet af min egen interesse for kvinder i forskning.

   

9 kommentarer

 • Louise

  Virkelig virkelig relevant indlæg, og jeg har selv tænkt mange af de samme tanker. En ting af de barrierer, vi møder fra andre, men der er næsten lige så mange, som vi lægger ned over os selv. Vi bliver nødt til at tro på, at vi kan. Jeg kan mærke, at jeg også selv lægger for meget vægt på kvinders udseende frem for deres præstationer, og det prøver jeg virkelig at arbejde med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tusind tak Louise 🙂 Jeg tror du har helt ret, det er primært et pres der kommer indefra, men som nok stammer udefra. Hønen og ægget måske? Jeg prøver også at have mere fokus på hvad jeg KAN som menneske og ikke kun på hvordan jegs er ud, det bliver sgu lidt trættende kun med det udseende i længden 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  I mit første job efter min bachelor, var jeg ansat i en meget lille virksomhed med power-kvinde som chef. Det B2B, så forretningsmøder var en del af hverdagen. Jeg fandt til min store fryd ud af at omkring 50% af C-suiten i de fleste af de virksomheder vi arbejdede med var kvinder. Ofte var founderen også kvinde.
  Og her snakker vi altså alle mulige forskellige virksomheder – fra banker, elektronik, kommunikation, medicinal.

  I den multinationale virksomhed jeg arbejder i nu, ses der ikke forskelligt på mænd og kvinder – vi har alle de samme vilkår. Der er dog flest mænd i virksomheden, men det kan have ligeså meget med branchen at gøre – den vil helt naturligt tiltrække flest mænd.

  Jeg synes der er støre selvtillid at spotte hos kvinder her i UK, end i DK. Det har heldigvis smittet af på mig og jeg er meget sjældent usikker på mig selv i mit professionelle liv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hold kæft det lyder sejt med de mange kvindelige rollemodeller at have! Jeg er virkelig glad for at høre du har haft så positive oplevelser med kvindelige ledere i forskellige brancher, det giver mig stort håb for fremtiden 🙂 Måske har du ret i at det også er geografisk bestemt? Og at i Danmark halter bagefter på selvtillidskontoen? Interessant indspark! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej Anna,
  Jeg giver dig ret i det med selvtilliden – jeg tror mange kvinder er bagud i forhold til mændene på den front.

  På den anden side, så tror jeg altså også at det skyldes, at mange kvinder bare ikke har lyst til at arbejde så meget som det kræves for at komme til tops.

  Jeg er selv færdiguddannet jurist lige om lidt og jeg har under ingen omstændigheder lyst til at arbejde så mange timer i døgnet, som det kræves hos de store advokatfirmaer. For mig betyder min fritid enormt meget og derfor arbejder jeg hos en virksomhed, hvor der både er plads til arbejde og fritid 🙂

  Jeg tror rigtig mange kvinder har den holdning, at de gerne vil være dygtige, men at de ikke behøver være den BEDSTE. Mindre kan også gøre det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Mia 🙂 Jeg tror du har ret i, at topposter ikke er alle kvinder (eller mænds for den sags skyld) kop te og det skal naturligvis være ligeså i orden at fravælge topposter som at tilvælge dem. Jeg drømmer bare om, at flere kvinder er bevidste om det valg og træffer det lige præcis fordi de har lyst og ikke fordi de ikke har muligheden 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg indrømmer gerne at jeg ikke har verdens højeste selvtillid sådan helt generelt. Den er vist bare standard. Men lige præcis hvad angår mit fag, så har min selvtillid faktisk været ret god. Jeg ved at jeg er p*ssegod til mit fag, og at jeg har et vist flair for store dele af det. Selvsagt har jeg ikke 20 års erfaring endnu, men jeg ved at jeg rent teoretisk er virkelig stærk, hvilket mit karakterblad også viser. Jeg har et gennemsnit på over 10 og gode anbefalinger fra mine tidligere arbejdsgivere og min praktikplads. Jeg ved også at jeg er lærenem og kvik i pæren, så at sætte mig ind i nye arbejdsgange er ikke den store udfordring…

  Jeg har snarere oplevet at problemet er at folk ikke Forstår at kvinder stiler efter noget andet end 8-16 jobbet. Jeg har haft diskussionen adskillige gange, især med lidt ældre mænd jeg har truffet på forskellige leder igennem min seneste uddannelse. Og jeg har ofte måtte høre for at jeg er hård. Dygtig. Ambitiøs. For ambitiøs. Men siden hvornår er det blevet en dårlig ting, at have ambitioner? Ingen stiller spørgsmålstegn ved hende der vil have et 8-16 job, Volvo i carporten, to børn med den samme mand, tre kaniner og en labrador i sofaen. Der er heller ingen der stiller spørgsmålstegn ved manden der vil til tops og have kontoret med den fede udsigt på øverste etage. Jeg oplever helt klart at der ses mere skævt til kvinder med dét ønske, end der er kvinder der ikke har drømmen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Tak for et relevant indlæg. Jeg synes, det er et yderst vigtigt emne, og på universiteterne herhjemme – og i Norge for den sags skyld er det faktisk mange steder en problematik. Når så er der 30 procent kvindelige medarbejdere i et institut, så mener (føler) folk, at der er 50/50 mænd og kvinder, og hvis der endelig er 50/50, jamen så siger folk, at instituttet er blevet feminiseret. Det sidder dybt i os, og der er bestemt plads til forbedringer i den måde, hvorpå vi måler hinanden og os selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Helt enig Mathilde! Tak for din kommentar, det er en væsentlig pointe!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Bentræning uden klassiske squats?