Sunde og lækre drinks - UDEN alkohol!

Den danske alkoholkultur stinker!

I Danmark har vi en utrolig dårlig alkoholkultur hvor det nærmest er umuligt at takke nej til et glas vin uden en “gyldig” grund såsom sygdom eller graviditet. Jeg mener, at det bør være op til den enkelte hvornår, hvad og hvor meget man har lyst til at drikke. Punktum. Det her indlæg er udelukkende udtryk for mine egne holdninger og er derfor krydret med alverdens smukke billeder af mig med en promille over det tillade for at køre bil. Vi har jo alle været der, ik?

druk Collage

Jeg har tidligere droppet alkohol i et helt år grundet kostplan mod bikinifitness, men da jeg valgte at droppe det mål, har jeg åbnet for et smule drinks i ny og næ. Og det er åbentbart utrolig forvirrende. Min omgangskreds, venner og bekendte har svært ved at forholde sig til, at jeg “nogen gange” drikker. For hvad betyder det?

Jeg synes virkelig det er uheldigt, at man som menneske nærmest skal definere sig selv på forhånd som værende “en der drikker” (all in, hver weekend) eller “en der ikke drikker” (ikke en dråbe alkohol, nogensinde). Hvad blev der af; jeg drikker når jeg har lyst? Om det så er 1 gang om året eller 1 gang om måneden (eller ugen) må være op til den enkelte.

druk2 CollageMin gymnasietid var fyldt med billige øl fra Tyskland, masser af “vin” fra Netto og dansen på bordene på det samme diskotek hver fredag og lørdag. Mine rusture på universitet (ja, jeg er sådan en der har flere af dem og læser for evigt) blev også brugt på at drikke lunkne Mokai og grine til den lyse morgen. Betyder det at jeg nu er færdig med byture? Kun drikker fancy rødvin til en god middag? Eller betyder det at jeg har drukket min ration alkohol for livet?

Jeg synes faktisk ikke, at man (eller jeg) skal vælge. Har du lyst til at drikke dig i hegnet? Gør det! Uanset hvor gammel du er og hvor “passende” det er. Op i røven med burde, ikke? Har du på den anden side lyst til at spise ris og kylling og drikke Pepsi Max? Så skal du have lov til det uden at få andres negative kommentarer smidt i hovedet om at du er “kedelig”. Folk skal være bedre til at passe sig selv og lade andres valg være.

bloglovin_annawarrington
   

17 kommentarer

 • maria

  Jeg er så enig. Kedelig-kortet bliver brugt så hurtigt, når man siger nej til alkohol, når man ikke har en af de “gode” undskyldninger som graviditet eller en reel sygdom. Virkelig ærgeligt det er sådan, for jeg kender mange (mig selv inkl.), der faktisk godt kan have det virkelig skægt til fester, selvom der ikke bliver drukket. Min undskyldning for ikke at drikke hjernen ud hver weekend, er at jeg får de grummeste tømmermænd og faktisk ikke altid synes festerne er det værd. Så jeg drikker når jeg virkelig har lyst – jeg kan bare ikke længere abstrahere for de elendige to-dages klamme tømmermænd, som jeg kunne tidligere 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Præcis, hvem siger man er kedelig fordi man ikke har lyst til at drikke den dag? Det er utroligt at der skal være en undskyldning! Og jeg forstår dig godt med hensyn til tømmermænd! Tænk at jeg gad det HELE gymnasietiden 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Andrea BS

  Super dejligt med fokus på alkohol! Jeg oplever også, at mange i min omgangskreds, men heldigvis ikke alle, rynker på næsen, hvis jeg drikker cola ude i byen, og vand er endnu værre! Det er jo sundt! Det synes jeg er en skam. Jeg føler også tit, ligesom du beskriver så fint, at man skal have en legitim grund til ikke at drikke. ‘Jeg har ikke lyst til øl i aften’ er ikke legitimt for disse ølhungrende (sagt med et glimt i øjet) mennesker, jeg kalder mine venner. Det er virkelig ærgerligt! Det resulterer i, at jeg nogle gange tager mig selv i at bestille en øl, selvom jeg ikke har lyst til én. Jeg øver mig i at holde op med det, det er jo åndssvagt. Dejligt, at du også sætter fokus på det! Tak for en rigtig god blog, i øvrigt. Beklager det lange svar.. (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tak Andrea 🙂 Du må hjertens gerne lægge lange kommentarer, det er kun hyggeligt 😀 Og vi er helt enige, det er utroligt at der skal være så meget pres på med det alkohol! Hvorfor ikke bare passe hvad man har i sit eget glas?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha 🙂
  Du har så ret! Det er en underlig mentalitet..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  jeg har haft store problemer med min mave og har derfor måtte undgå alkohol i længere periode. og det var sku nemmere at sige. nej tak skal ik ha vin kan ik tåle det i min mave. det forstod folk bedre end alt det andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Heidi 🙂 Jeg har også en veninde der har valgt alkohol fra grundet en meget sart mave og hun fortæller også at det nu er blevet nemmere for hende at sige nej. Det er godt nok ærgerligt for dig med din mave og jeg ønsker dig rigtig god bedring. Virkelig en kedelig tendens når man skal have en sygdom for at det skal være “okay” at takke nej!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig godt indlæg! Som tidligere gymnasie elev, der sagde nej tak til fredags café og druk ture, kender jeg baduljen. Min omgangs kreds fandt dog hurtigt ud af, at jeg stadig kunne være sjov, selvom jeg sad og spyttede i en pepsi max hele aftenen. Ligesom de fandt ud af, at jeg nogle gange godt kunne ’slå mig løs’ også. Hvilket man åbenbart kun kan med alkohol…

  Du ser forresten godt ud med mørk hår 😉

  Kram fra Cathrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tak Cathrine, jeg overvejer også ind i mellem at farve det igen… Men… Svinger altid lidt med hårfarvevalg 😉
   Det er fedt du har fundet en god balance og din omgangskreds accepterer det, sådan skal det være! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har samme drittkultur i Norge! Usj…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Virkelig relevant indlæg Anna! Jeg har selv i laang tid været hende der gik i byen hver weekend/hver anden weekend, men samtidig trænede 6 gange om ugen, og tog min træning og kost seriøst, hvilket folk ikke rigtigt kunne finde ud af! Det sidste halve år har jeg dog skåret kraftigt ned på alkoholen ( til 1 gang i mdr.), da jeg har skullet tabe mig, og det har ikke rigtigt gjort mig noget. Nogen gange har jeg selvfølgelig følt jeg gik glip af noget, men andre gange har jeg faktisk været glad for det, og har været endnu mere glad for det når jeg vågnede dagen efter uden tømmermænd 😉 Nu er jeg dog hoppet helt i den ene grøft, fra September hedder det nul alkohol i 1 år, da jeg skal stille op i Bodyfitness.
  Jeg ser på ingen måde ned på dem der ikke drikker, og spørger heller ikke ind til hvorfor eller hvordan og hvorledes, og synes det er vildt sejt at folk kan tage i byen og give den gas uden at drikke. Dét har jeg dog rigtig svært ved, gad godt jeg kunne, men synes bare ikke det er lige så sjovt. (tabu- ja mon ikke!). Så vil jeg nok hellere blive hjemme, ihvertfald lige nu 🙂
  Men altid sjovt at se hvordan man kan ændre sig! Og så hader jeg den der enten/eller tilgang!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Ja, den der alt eller intet tankegang er generelt ødelæggende! Jeg hepper virkelig på dig mod bodyfitness, det er et død sejt mål at have! Og du har jo masser af tid til at drikke kolde øl bagefter, det er sejt at sætte sig et mål og takke nej til fx alkohol i en periode 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er så forfærdelig enig!!! Virkelig! Jeg har selv skrevet om det på min blog, og også lige fået udgivet et debatindlæg om alkoholkulturen blandt unge mennesker i Danmark på Kristeligt Dagblads hjemmeside. Synes det er så vigtigt, at det bliver i orden for folk at træffe individuelle valg, og at spørgsmålet om alkohol optræder som et reelt valg, hvor man selv kan og må tage stilling. Tak, fordi du også bringer det på bane. Tror det er vigtigt, at der kommer så meget fokus på det som muligt. Mit debatindlæg kan du læse her: http://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/alkoholens-rolle-i-samfundet-om-traeffe-de-rigtige-beslutninger-blive-accepteret-og

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Marie. Vi er helt enige, der skal gerne være mere reflektion over både ens egne valg og også mere respekt for andres valg. Spændende artikel du har skrevet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Thumps up! Fantastisk inlæg!!! VILDT godt!
  Knus Josefine fra http://www.powercouple.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Sunde og lækre drinks - UDEN alkohol!