"Nej tak, jeg skal bare have en salat..."

Kunne jeg blive vegetar?

Her på det sidste har mange af mine måltider, både frokost og aftensmad, endt med at være uden kød. Det fik mig til at tænke på; kunne jeg egentlig blive vegetar?

Jeg har faktisk været vegetar i flere år som barn. Det begyndte i børnehaven hvor jeg til en skoleudflugt nægtede at spise pølserne i de hotdogs som vi alle fik (det var 90erne, helsebølgen havde ikke ramt endnu). To pædagoger hev mig til side og forsøgte med strenge formaninger at få mig tilbage på den stol med den pølse i munden. Stædig som jeg er, så fik jeg vist en stor ration hotdogbrød den dag.

Et par år gik hvor jeg lystigt gumlede pålæg, frikadeller og kylling i mig. Indtil en klasseudflugt i 5. klasse hvor turen gik til et slagteri. Så kunne vi jo se hvor maden kom fra. Den dag i dag kan jeg i levende billeder fortælle hvordan grisene hang, hvordan et hoved blev skåret over (ja, det var meget politisk korrekt. Eller ikke) og hvordan de små grislinger som vi kunne holde efterfølgende på gården (glimrende valg til næste besøg) pludselig blev meget sødere.

Jeg ved ærlig talt ikke hvor velovervejet det var. Om det var min stædighed eller min idealisme der blev tændt, men efter det marcherede jeg hjem til mine forældre og proklamerede, at det med kød, det var slut. Og jeg holdt fast. Indtil mine hofter begyndte at gøre ondt og jeg skulle igennem de mange operations og genoptræningsforløb. Jeg tabte mig meget, fik kvalme af den stærke smertestillende medicin og havde svært ved at få mad nok.

Lægen anbefalede mig på det kraftigste at spise kød eller lave udregningerne så min svage krop fik næring nok ved vegetarisk kost. Jeg krøb til korset, da jeg ikke havde nogen kræfter. Det blev kød. I starten var det virkelig svært, da jeg aldrig har brudt mig om smagen af kød. Overhovedet. Men det gik overraskende hurtigt og i dag har jeg 8 år som kødspiser på bagen. Måske er jeg indoktrineret med at kød hører sig til når man træner? Måske er jeg blevet for vild med smagen? Måske er det bare virkelig nemt at lave mad med kød? Men ind i mellem mister jeg lysten til kød fuldstændigt og så er det heldigvis nemt at lave en vegetarisk tallerken:

Valget om vegetarisme rummer mange overvejelser og jeg har stor respekt for alle jer derude som fravælger kød og/eller animalske produkter. For mig personligt er valget primært med disse tanker i mente:

 • Dyrevelfærd. Jeg behøver ikke vise de klamme billeder af klemte kyllinger, vel?
 • Økonomi. Kød er dyrt, især kød der produceres ordenligt.
 • Smag. Ikke et problem, vegetariske retter smager skide godt.
 • Næring. Vegetarisk protein indeholder typisk også mange kulhydrater såsom bønner, linser og kikærter. Jeg er ikke bange for kulhydrater, men kunne være nervøs for om mine næringsbehov blev opfyldt uden de store beregninger af makrotal som jeg helst vil undgå.
 • Hykleri. Jeg har jo stadig en lædertaske, en læderjakke og spiser masser af æg. Ville et vegetarisk valg ikke bare være at puste i min egen trompet og være dobbeltmoralsk?

Jeg ville som sagt ikke være nervøs for hverken smag eller lækkerhed i maden. Jeg elsker nemlig grønt, kød, bønner og æg. Og vegetariske ingredienser kan kombineres på sådan ca. tusind måder. Se selv:

Har du overvejet at blive vegetar? Eller er du måske vegetar?

bloglovin_annawarrington
   

14 kommentarer

 • Cecilie

  Jeg er ikke vegetar, men spiser kun kød når jeg er ude, og det bliver serveret. Jeg har det ikke specielt godt med at spise kød, og kunne sagtens blive vegetar, men jeg NÆGTER at forbyde mig selv NOGET som helst mad. Forbud for mig er en rigtig skidt ting, så spiser det når jeg er ude. Den største grund til at jeg for det meste fravælger kød er økonomien. Der er bare andre madvarer jeg hellere vil bruge mine penge på. jeg synes også at min fordøjelse fungerer MEGET bedre når jeg ikke har spist kød. Selvfølgelig spiller dyrevelfærden også ind, og jeg er heller ikke vild med konsistensen 😉 jeg synes ikke der er noget i vejen med at spise kød, hvis man kan lide det og har det godt med det. Jeg synes også, at man ikke behøver at tvinge kød i sig hvis man ikke har lyst 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Cecilie. Det er måske også en løsning for mig, da jeg ikke regner med at blive 100% vegetar i nær fremtid, men sagtens kunne undvære det i hverdagene og så netop spise lidt god kvalitetskød i weekenderne eller når jeg er ude. Vi er helt enige om, at ingen skal spise kød fordi at normen siger det. Man skal spise det man selv har lyst til. Punktum. Tak for din kommentar 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Nu er det sådan, at det kun er veganere, som holder sig 100% fra animalske produkter.
  Jeg er selv lakto-ovo-vegetar, hvilket betyder, at jeg både spiser æg og mælkeprodukter. Man behøves jo ikke blive fanatisk med alt det der.
  Hvis der er ting med hensyn til det, du er i tvivl om, kan du altid kigge på vegetarforening.dk; her er der både forklaringer om hvad en vegetar og en veganer er, opskrifter, tips om ernæring mv. :blush:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Emma. Tak for tippet med vegetarforeningen 🙂 Jeg kender godt de forskellige betegnelser, men der er sikkert mange der bliver forvirrede af dem og det må være rigtig irriterende hvis der opstår misforståelser når man fx. inviteres på middag. Det er super dejligt med hjemmesider der let og overskueligt forklarer de forskellige definitioner. Jeg ville aldrig blive veganer, men har overvejet at blive pescetar eller lakto-ovo vegetar som dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kunne ikke blive vegetar – Jeg ville dø af sult inden for en uge. Haha.

  Ej, men jeg er – selv som voksen – lettere kræsen med mine grøntsager, og jeg spiser heller ikke linser, bønner og lign. “køderstatninger” som mange vegetarer bruger, så jeg tror slet ikke, jeg ville kunne sammensætte en sund og “rigtig” kost uden kød og andre produkter fra dyr (det er jo så som regel kun veganere der også holder sig fra det, men potato potato).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Ha ha, det kender jeg mange der siger 😀 Jeg tror heller ikke som sådan på køderstatninger, har det generelt lidt stramt med erstatninger, men jeg er vild med bønner, linser, kikærter, quiona, hytteost, skyr og æg, så tror ikke proteinkilder ville blive et problem. Jeg har dog besluttet ikke at træffe nogle 100% beslutninger om at udelukke noget, da jeg stadig spiser kød, blot i mindre mængder og supplerer med vegetariske retter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg spiser ikke længere kød, hvilket jeg ikke har gjort i et stykke tid, men jeg er også begyndt at få ondt i mine hofter når jeg løber .. Nu hvor jeg læser at du også havde det, tænker jeg at det kunne hænge sammen med at jeg er vegetar. Fik du også bare pludseligt ondt ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hmm, det har jeg meget svært ved at sige om der kunne være en sammenhæng. Umiddelbart tror jeg ikke det er tilfældet og jeg synes du skal kontakte din læge og få dine hofter undersøgt. Der er stor forskel på om dine smerter er muskulære, i knoglerne eller fra dine led og det kan lægen hjælpe med. Mine smerter stammer fra en medfødt fejl i både hofte og bækken, så det hænger ikke sammen med min kost. Kosten er dog vigtig for at min krop fungerer optimalt, da jeg bliver hurtigere træt end andre og ikke har samme energi grundet kroppen er på overarbejde med mine svage led. Held og lykke med det Trine, jeg håber det bedste 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg er veganer, og jeg elsker det. Det er nemt at få nok af alt, også i forbindelse med hård og struktureret træning. Det er slet ikke et problem at få korrekt næring, så længe man spiser nok mad.
  Jeg er fuldstændig enig i, at det ud fra et etisk synspunkt, slet ikke er “bedre” at være vegetar, da der stadig er rigtig meget lidelse forbundet med både ægge- og mælkeproduktionen. Ikke sagt, at du så ikke godt kan være vegetar – blot ikke med det udgangspunkt, at det er for at mindske lidelse hos dyrene. Men ud fra et sundhedsperspektiv og miljømæssigt perspektiv er det stadig en rigtig god idé at fravælge kød. Jeg vil klart anbefale dig at prøve at give det en chance. Plantebaseret mad er simpelthen så optimalt for kroppens funktioner, og især for dig og din hofte idet animalske produkter har betydning for syreniveauet i kroppen, hvilket gør knoglerne svagere.

  God vind!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Julie 🙂 Fedt med et veganerperspektiv! Jeg har læst forskellige artikler om animalske produkter og forskning viser lidt forskelligt i forhold til næring, men sådan er det jo som regel med forskning. Jeg tror det er vigtigt at lytte til sin egen krop og sin egen mavefornemmelse. Hvad har man det selv bedst med at spise og hvordan fungerer man bedst? Det lyder dejligt at du har fundet en kost der fungerer optimalt for dig og jeg tror bestemt også grundlæggende at det hovedsageligt drejer sig om at spise nok og varieret, så skal kroppen nok få sin næring. Jeg vil nok ende med at spise mindre kød af bedre kvalitet, samt supplere med vegetariske retter, men jeg kan ikke se mig selv blive veganer i fremtiden – selvom jeg godt kan følge det dyreetiske rationale.
   Tak for din kommentar, det er altid dejligt at høre fra nogle der lever anderledes end jeg selv gør 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Jeg har det på mange måder ligesom dig, Anna og jeg kan sagtens sætte mig ind i de tanker, du har omkring at blive vegetar. Engang troede jeg selv at det ville være lykken for mig at blive vegetar, for jeg spiser ikke ret meget kød alligevel og mange har også spurgt om om jeg er vegetar, når de ser hvad jeg spiser. Jeg tror bare, at det vigtigste er at have hovedet med når man handler ind og hverken bliver den ligeglade type, der køber oksekød fra Tyskland men ej heller typen, der skal forelæse alle sine venner om hvor dårligt et valg deres steak på tallerkenen er.
  På den anden side er jeg bare død træt af at høre om alle dem der skal have en eller flere restriktioner i sin kost på fødevarer, de ikke spiser så de kan klistre et palæo-label, glutenfri-label eller hvad man nu ønsker på sig selv. Det er jo heller ikke in længere at udelukke fedt i sin kost, da man nu er opmærksom på, at man har brug for fedt, for at fungere optimalt. Hvis så bare folk blev opmærksomme på at det samme gælder med kulhydrater….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Vi er helt enige Hanne 🙂 Det handler nemlig ikke altid om at have et navn for hvordan man spiser og jeg tror også det kan være stressende at kalde sig noget, for hvad nu hvis man så spiser et måltid det indeholder noget af det som ikke går under lige det navn? Jeg vil gøre præcis som du skriver og have hovedet med når jeg handler, spise lidt mindre kød i hverdagen og supplere med lækre vegetariske retter, men jeg bliver nok aldrig 109% vegetar 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Liv

  Hej Anna,
  Jeg er også selv vegetar. Spiser fisk men ellers ingen animalske produkter. Derfor har jeg valgt at tage proteinpulver i form af hampeprotein (fra Renée Voltaire) – det fungerer rigtig godt for mig. Bare et tip herfra 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Liv 🙂 Jeg har prøvet hampprotein for længe siden, men syntes det smagte helt forfærdeligt. Måske har jeg prøvet et forkert mærke? Det var fra helsekost. Jeg har det fint med at indtage mejeriprodukter og vil ikke udelukke dem fra min kost selvom jeg skær ned på mit kødforbrug, derfor virker valleprotein godt i min kost. Men det er lækkert, at der findes andre gode alternativer hvis man helst vil undgå animalske produkter 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

"Nej tak, jeg skal bare have en salat..."