Fredagskage med snickers glasur!

Ansvar og manipulation på sociale medier?

“Never compare your backstage with other peoples frontstage”. Citatet har jeg læst et sted på nettet og det refererer til Gofmans begreber om menneskers front/backstage af hvor meget vi viser hinanden, men er også relevant at bruge særligt i forhold til det moderne livs brug af sociale medier.

Jeg kender stort set ingen, der ikke er aktiv på én eller anden form for sociale medier hver dag. Fra tid til anden dukker en trend op, hvor folk boykutter sociale medier, men de har efterhånden så stærkt et tag i de fleste, at alle vender tilbage. I dag leves livet bare med Facebook, Instagram og Snapchat på sidelinjen.

Men betyder det, at vi alle bliver forblændet af trendy hashtags, smukke filtre og glansbilleder fra alle de andres hverdag?

Kan man snakke om ansvar på sociale medier?

Jane fra Madbanditten har i dag skrevet sine tanker om glansbilleder på sociale medier.

Jeg mener, at vi hver især har et ansvar både som brugere af sociale medier, men også som læsere. Naturligvis har bloggere og instagrammere et ansvar for ikke at manipulere deres ord og billeder til ukendelighed, så de fremstiller et “perfekt” liv uden problemer, men i ligeså høj grad som det er bloggernes ansvar at gøre opmærksom på, at det er en redigeret virkelighed, som de fremstiller, så er det også læserne ansvar at være bevidste læsere.

Det er muligvis et højt krav at stille, men jeg mener, at ansvaret er gensidigt. Læsere i dag må lære at navigere i en redigeret virkelighed, som viser et udsnit af andre menneskers liv. Det bør være op til forældre, venner, lærere og alle i samfundet at skabe en kultur, hvor man åbent kan snakke om  hvordan sociale medier fungerer, hvad de viser og netop som du her lægger op til, hvordan de påvirker os. Det bliver først rigtig farligt, hvis det er farligt at snakke om. Hvis vi tror, at filteret afspejler virkeligheden.

En redigeret virkelighed. Men er det manipulation?

Redigering betyder ikke nødvendigvis manipulation, der er mere negativt ladet. Sandra Willer, den succesfulde teenage modeblogger, blev i løbet af ugen interviewet til Berlingske, hvor hun blandt andet indrømmer, at et smukt billede af hende i bikini fra en lækker tropestrand faktisk blev taget mens hun havde maveforgiftning.

Er det et problem? Det kommer an på hvor høj grad af autencitet, som læserne forventer. Sandra skriver selv, at præmissen for hendes blog er positiv og derfor er eksempelvis maveforgiftning ikke relevant.

Jeg ser ikke redigering på blogs, instagram eller andre sociale medier, hvor hverdagslivet deles, som et problem uden videre. Uanset hvor hårdt du prøver, vil du altid vise din omverden en redigeret version af dig selv. Både off og online. Ingen har alle deres tanker, følelser eller erfaringer skrevet på tøjet.

Det samme er gældende på sociale medier, hvor der er også er læsere at tage hensyn til. Skulle vi allesammen vise billeder af alle aspekter af vores hverdag, ville det både blive langt, kedeligt og irrelevant for andre at følge med. Derfor må vi acceptere den redigerede virkelighed, men altid være bevidste om hvad vi læser og i hvilken kontekst vi læser det. Og aldrig være bange for at tage debatten!

Hvad mener du om sociale medier, manipulation og ansvar?

Bland dig i debatten og læs mine tanker om forskruede kropsidealer på sociale medier HER og hvad jeg tænker om det, at vise sin krop på nettet HER

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Fredagskage med snickers glasur!