Om at have en dårlig dag

10 Myter om squats

Åh, squats. De er alle vegne på sociale medier. Vi snakker om dem, øver os i dem og drømmer om dem, når vi ser vores egen (måske lidt flade) numse i spejlet. Men hvor mange af diverse myter om de kære squats er mon sande? SKAl du squatte for at få stærke ben og den runde bagdel, som ville gøre Kim Kardashian misundelig?

Jeg har søgt rundt på nettet og spurgt min træner Michael Kayser om hvilke myter man bør stole på og hvilke man bør glemme alt om, når man træder ind i træningscenteret for at træne squats.

Mit forløb med Michael er sponseret til bloggen68f4471c-9631-4c6a-8b19-97796b2ece40_zpsewdwnl98

1 – Squat er en bootyøvelse

“Nej. Squat er ikke en booty-specifik øvelse. Squat træner hele underkroppen. Det inkluderer selvfølgelig også baller, men ikke kun baller” – Michael

2 – Du skal squatte med vægt

Du kan squatte med og uden vægt. Du kan squatte med vægtstang, med en kettlebell, med en bold eller en håndvægt. Der er ikke noget facit her, men som med alt anden træning, er variation godt.

3 – Du må ikke lade knæene gå ud over tæerne!

“Det er en bred misforståelse at knæene ikke må komme længere frem end dine tæer, og er egentligt lavet i super god tro og af sikkerhedsmæssige årsager, for du putter dermed meget lidt stress på dine knæ. Til gengæld gør det også langt de fleste ude af stand til at kunne lave et godt, dybt squat med god form, da du dermed er tvunget til at sætte dig meget langt bagud. Squat skal gerne være en knædominant benøvelse og kræver derfor, at du rent faktisk lader dine knæ vandre fremad. Du kan hermed også komme væsentligt mere ret ned. Og så kan dine knæ forresten sagtens holde til det. Langt de færreste mennesker har nemlig så svage knæ, at de ikke nemt kan holde til at lade knæene vandre frem over tæerne” – Michael

squat2

4. Du må ikke sætte dig bagud

“Dette hænger lidt sammen med ovenstående, og bliver ofte præsenteret i samme sætning. Problemet er at hvis du sætte dig bagud så kan du ikke komme særligt dybt med god form. Løsningen er at gå ned i knæ, fremfor at sætte sig bag ud. Mange har lært at squatte ved at sætte sig på en stol, men den bevægelse ligner ofte den bevægelse vi søger i et dødløft. Tænk i stedet at du skal bøje i dine ankler og knæ indtil numsen rammer stolen” – Michael

5 – Du skal lave “buttwink”

“Mange er ved at gå ud af deres gode skind, når de ser folk squatte og opdage en bevægelse omkring lænden. Men pas nu på med at døm for tidligt. Det er naturligvis ikke optimalt, hvis man bøjer rygsøjlen under sit maks løft på 200kg. Men det er også de færreste mennesker, som ikke har styr på deres teknik, når de kommer derop ad. Men hvis du bare ved at varme op, og sidder med an fem kilo skive i dine hænder, og kører helt i bund, er der altså minimalt stress på din lænd og dine discus. Udover det, så bid mærke i, at en del tilfælde hvor det ligner buttwink ændre personen faktisk bare sin rygsøjle fra overstrakt til neutral og sin hofte fra anterior tilt til neutral position, hvilket i den situation rent faktisk fjerner udnødigt stress fra hvirvler og dicus” – Michael

squat1_zps3c230d61

6 – Du må ikke squatte, hvis du har knæ eller hofteskader

Du skal naturligvis ikke træne nogle øvelser, hvis de giver dig smerter. Det er blot min personlige erfaring, at mange smerter er forskellige. Der er forskel på smerter som er til at arbejde med, dem som signalerer at der er noget helt galt og dem der fortæller dig, at du skal stoppe.

Hvis du allierer dig med en fysioterapeut eller en dygtig personlig træner, så kan du forhåbentligt langsomt lære at arbejde med din krop og dens begrænsninger, så du fortsat kan træne. Måske skal du bare udføre en squat, der ikke er helt så dyb? Uden vægt? Eller med nogle andre forholdsregler. Læs mere om træning af ben med smerter HER

7  – Du skal træne squats, ellers får du aldrig stærke ben eller faste baller.

Nej, du kan naturligvis også træne ben og baller på 100vis af andre måder. Squat er en rigtig god grundøvelse, men kan du af den ene eller anden grund ikke squatte, så findes der (heldigvis) mange andre øvelser, som er gode for dine lår og baller.

Dødløft er en genial øvelse, der rammer især dine baglår, men også stiller krav til din core, din stabilitet og din styrke i ryggen.

Er du ikke til traditionelle dødløft, så kan du også kombinere en dødløftsagtigøvelse med balancetræning, som i videoen her. Den kan udføres smukkere, men jeg er jo også først i gang med at lære det! Min balance er ikke ret god, men Michael giver mig en række (onde!) øvelser, så det bliver bedre.

8 – Alle skal squatte på samme måde

Alle mennesker er bygget forskelligt. Nogle er hypermobile, nogle er platfodet, nogle har korte lårbensknogler og nogle har lange lårbensknogler. Nogle er opereret i hoften (mig) og andre har aldrig været under kniven. Ville det egentligt ikke være underligt, hvis vi alle sammen squattede ens?

9 – Der findes ikke et korrekt squat

“Der er et RIGTIGT squat, men der findes ikke ET korrekt squat, og dette gælder faktisk ved mange øvelser. Der er nogle retningslinjer og hovedregler man kan følge, men da alle kroppe er forskellige kan vi ikke sige hvad der er det RIGTIGE squat. Oven i det er der også mange forskellige varianter af squat og mange forskellige formål. Dette bør dog ikke bruges som undskyldning for bare at reppe der ud af med dårlig teknik” – Michael

10 – Du får store lår af at squatte

Det kommer helt an på, hvad du mener med “store” lår. Jeg blev sidste år anklaget for at have vældigt store lår. Det mener jeg ikke, at jeg har. Jeg mener dog heller ikke, at det ville gøre noget, hvis jeg havde store lår, men sådan er vi åbenbart så forskellige.

Har du skader, men tør du springe ud i et træningsforløb, der udfordrer dine tanker om dig selv, din krop og hvad der er muligt at træne med netop dine skader? Skriv til Michael på: mk@kayserfitness.dk

bloglovin_annawarrington
   

4 kommentarer

 • Jeg har set et billede, der viser, hvordan man træner de forskellige muskler i ballen – og her står der at squats træner den aller mindste muskel (den der løfter ballen – under ballen?) Så jeg er ikke sikker på at jeg forstår hypen omkring squats og store runde baller?? 🙂 Der står at man skal lave lunges for at træne den største muskel i ballen..?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Det er egentlig sjovt som squats er udråbt til den ultimative øvelse. Måske er det fordi den er relativt nem at gå til for de fleste (selvom mange burde have en fagperson til at tjekke teknikken) og at den ser godt ud på billeder? 🙂 Jeg tror bestemt ikke at hemmeligheden bag en stor og rund numse ligger (kun) i squats, men nærmere i gode gener, god mad og en masse forskellige øvelser såsom lunges, som du også nævner 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der ligger en hel del “Squat challenge” rundt omkring på nettet og min søster fulgte én af dem i håbet om en lidt rundere bagdel.. I en hel måned fulgte hun træningsplanen, men det eneste der skete var, at hendes baller blev løftet en anelse.. Så hun var godt nok skuffet.. men det er vel klart, når det slet ikke er den rigtige muskel hun har trænet… 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   De fleste squat challenges har ingen effekt, da man bare udfører en sørens masse squats uden korrekt teknik, uden vægt og uden “mind muscle” forbindelse. Men også fordi man sikkert slet ikke træner kroppen godt nok all around 🙂 En rund bagdel tager laaang tid at bygge – desværre 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Om at have en dårlig dag