Nej tak til nøgenbilleder!

En glutenfri kost er ikke sundere

Gluten er en udskældt spise i dagens Danmark, der er vældig optaget af, at spise så sundt som muligt. Men at spise glutenfrit er faktisk også blevet noget kritiseret på det seneste.  Flere artikler og blogindlæg skriver, at en glutenfri kost er en misforstået sundhedstanke, som kan tangere noget hysterisk.

I New York var jeg ude at spise en cupcake med nogle af dem, som jeg rejste med. Jeg valgte en super lækker peanutbutter (naturligvis!) og chokolade cupcake, men var klar over, at den nok var smækfyldt med hvedemel, så jeg spiste kun halvdelen og sørgede for ikke at have planer resten af aftenen, da jeg sandsynligvis ville få mavepine og blive ret så oppustet. En af de andre unge kvinder ledte hele caféen rundt efter en glutenfri kage. Hun ville jo ikke have noget usundt. Den kage hun valgte havde nok præcis samme mængde sukker, smør og endda også kulhydrater – blot ikke gluten.

Har hun truffet et sundere valg end os andre? Nej, sandsynligvis ikke.

Der findes ikke (hvad jeg har kunne finde) noget videnskabeligt belæg for, at en glutenfri kost er sundere for kroppen end en kost, der inkluderer grove kulhydrater. Det gælder naturligvis ikke hvis man rent faktisk er født med cøliaki, hvilket er en utrolig lille del af befolkningen, hvor man kan blive alvorligt syg ved at indtage gluten i længere tid.

En glutenfri gulerodsbolle med ost. Opskrift på bollen kommer i morgen

Jeg er fortaler for, at du spiser den kost, som føles rigtig for dig. Trives du bedst på LCHF? Så spis du bare kornfrit resten af dit liv. Har du det bedst som vegetar? Be my guest. Men jeg tror det er farligt, når mange unge udelukker hele fødevaregrupper på et forkert vidensgrundlag eller en forskruet idé om sundhed. Deres fysiske sundhed ændres nok ikke det store ved at de indtager nogle glutenfri produkter, men den mentale sundhed kan blive påvirket af en tankegang om mad, der er styret af forbud.

Hvorfor undgår jeg så selv gluten? Jeg har tidligere skrevet, at jeg ikke er intolerant overfor gluten, men derimod sensitiv overfor gluten. Det betyder, at jeg ikke har cøliaki og godt kan spise gluten i små doser, men at min mave hurtigt reagerer på gluten.

Jeg mener bestemt ikke at alle burde udelukke gluten, men begrænser mit eget indtag af flere årsager. Som barn havde jeg en sart mave og mine forældre prøvede alverdens ting, men intet hjalp. Til sidst affandt jeg mig med en vis grad af mavepine mere eller mindre hele tiden.

Min mavepine blev bestemt ikke bedre af, at jeg i mere end 10 år har spist forskellige typer smertestillende medicin on/off. Der findes flere grene af smertestillende medicin, alt efter hvilke aktive stoffer der er i, og jeg vil spare jer for en længere redegørelse af mine tidligere recepter, men blot skrive, at nogle gange kan både kort og langsigtede bivirkninger af smertestillende medicin være maveproblemer. Fantastisk, ikke?

Jeg lider ingen afsavn i dag, og har ret hurtigt lært mig selv at bage uden gluten og bygge måltider op omkring noget andet end brød og pasta. Min mave vil nok altid være sart og derfor begrænser jeg mit indtag af fed mad, stærk mad, alkohol og gluten.

Undgår du selv gluten, men har du svært ved at få gode, mættende kulhydrater i din kost? Læs mit indlæg om glutenfri carbs lige HER. Læs også flere spørgsmål og svar om en glutenfri kost HER

bloglovin_annawarrington
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Nej tak til nøgenbilleder!