Fuck "Tag dig sammen" tanken!

Presset til at spise kage?

Det er en udfordring for mange, at det skal være så svært at sige nej til kage. Man er nødt til at tage det alvorligt, siger socialpsykolog Torben Bechmann Jensen.

Metro-express har i går bragt en artikel med en ny undersøgelse der viser, at mere end hver fjerde dansker føler sig presset til at spise kage på studiet eller arbejdet. Det kan lyder fuldstændig fjollet for nogle, men for andre kan et enkelt stykke kage betyde, at deres blodsukker ryger ud på en sand rutsjetur, der sender dem ud i et regulært sukkerorgie senere.

Jeg mener naturligvis ikke, at der er noget i vejen med at spise kage hverken på studiet, kontoret eller hjemme i stuen. Men det kan være et problem, hvis vi skaber nogle uskrevne regler for god og social opførsel der dikterer, at du ikke må sige pænt nej tak til et stykke kage.

kage1_zpsekcphr3f

Opskrift på verdens bedste sunde kage med dadelbund og kokosflødeskum HER

5f24ad7c-79fa-4437-b44c-3e2baae074f1_zpsxmqfders

Opskrift på peanutbutter muffins HER

kage1-680x907

Opskrift på min naturlige konfektkage uden raffineret sukker HER

Hvad mener du? Har du følt dig presset til at spise kage på dit arbejde eller studie?

bloglovin_annawarrington
   

13 kommentarer

 • Sofie

  Hej Anna, du har altså en god blog! Jeg er en af dem, der føler tvang til kage på mit arbejde… Her er en dårlig kultur (efter min mening) med at ledelsen fejrer alt med kage, eksempelvis fremgang, successer, jubilæum og afskedsfester osv, læg oveni i det gaver fra samarbejdspartnere, fødselsdage og almindelig hygge… puh! Eftersom mine vagter er lange og jeg skal holde i mange timer har jeg kvitter alt det kage. Det mindsker stress og gør at jeg holder mig frisk! Men det er ikke nemt. En glad kollega, der havde fødselsdag, sagde “Sofie, du skal ha kage!” Det var ikke engang et spg… Det var SÅ svært at sige nej og jeg synes virkelig at jeg ødelagde den gode stemning… Det er ikke nemt at bare være med med en kop kaffe… Og når jeg lufter min mening om kagespiseriet, så møder jeg ikke forståelse. Så kender det så godt, men hvordan kan man vende stemningen? Til min fødselsdag prøver jeg hjemmebagte boller med gode oste til 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tusind tak Sofie 🙂 Åh, det lyder rigtig hårdt med et socialt pres på den måde. Det er nemlig super svært at sige nej, da man jo ikke vil såre sine kollegaers følelser eller ødelægge den gode stemning, men det kan jo også blive for meget af det gode med alt det gode… Jeg har desværre ikke selv nogen løsning, men synes det bør være mere i orden at melde ud, at nogle gange har man lyst til kage og andre gange har man bare ikke 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] I går bragte MetroXpress en artikel med overskriften “Føler du dig presset til at spise kage?” og efterfølgende stillede min søde blogger-veninde Anna Warrington samme spørgsmål lige her […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabine

  Undskyld mig, men jeg tror altså ikke, at man “sårer nogens følelser” ved ikke at spise kage. Måske din maves, men det går jo også nok, hvis du har taget et valg om ikke at spise kage i dag. Umiddelbart tænker jeg, at “gruppepres” til at spise kage på job, studiet mv. blot er endnu en dårlig undskyldning for at gnaske kage i sig. Så er det jo ikke din skyld, at du er tyk (eller hvilke andre issues, man dealer med) men derimod dine kollegers. Jeg tror sgu det er på tide, vi tager lidt ansvar for vores egne handlinger. Har du lyst til æde det kage, do it. Ellers lad være. Din holdning, din krop. Ja, så må dine kollegere kigge lidt skævt, men jeg nægter at tro på, at de græder snot over, du sagde nej tak. Så skulle det være fordi, de er kede af, de ikke har en ryggrad, som du har. Mener ikke, man kan bruge pres som et argument for at spise kage, der er jo ved gud ingen, der propper det i halsen på dig? Ellers er det vist på tide at finde et nyt job.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Jeg skal ikke kunne sige om nogen bruger socialt pres som en dårlig undskyldning, der er der sikkert nogen der gør, men der er nok også andre, som
   Oprigtigt føler sig uhøflige eller ekskluderes, hvis de siger nej tak. Jeg mener selvfølgelig også, at man kun bør spise et stykke kage, hvis man selv har lyst 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  JA jeg har følt mig presset, mange gange endda! Husker specielt en episode på mit arbejde hvor en af kokkene sagde til mig “uuh det må da være træls at være så fitness-fanatisk at man ikke engang kan smage kokkens nybagte kage”. Den sved lidt. Men svarede bare tilbage, at det jo var mig eget valg, og at det ikke var fordi jeg aldrig spiste kage, men at tiden bare ikke var til det lige nu (pga. konkurrencediæt). Tror også det handler enormt meget om kultur, normer og når vi skal hygge os, ja så skal vi da også have kage. Det er noget der sidder dybt i os, gør det ihvertfald stadig i mig. Men at se ned på folk, fordi de siger nej tak, og ligefrem presser folk til det, ja det kommer jeg aldrig til at forstå!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Årh, en øv situation! Vi har mange indgroede sociale regler, som kan være svære at afvige fra, men der burde altså være noget helt basal forståelse for andres valg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg har også tit følt mig presset til at spise kage, fordi jeg ikke vil være uhøflig. Jeg vil helst ikke fornærme nogen, men sandheden er, at der er så mange andre ting jeg hellere vil have end kage. Jeg vil da tusind gange hellere have et stk chokolade end kage…eller et stk frugt for den sags skyld. Der er bare rigtig meget kage i vores samfund, og jeg synger i kor, hvor der altid er kage i vores pause. Der er de nemt nok at sige nej, fordi vi er rigtig mange, og man selv skal gå hen og tage et stykke. Det er mest hvis man er få mennesker sammen, at jeg synes det er svært at sige nej. I bund og grund synes jeg ikke at der er er problem i at spise kage og at hygge med kage og fejre ting med kage osv, for det kan da også være mega hyggeligt!! MEN, det skal også være helt ok at sige nej tak, hvis man ikke har lyst til det! Jeg synes ikke man skal presses til at spise kagen hvis man har sagt nej og jeg synes heller ikke at man skal have dårlig samvittighed overfor den der serverer kagen hvis man takker pænt nej tak. Man skal spise kagen hvis man har lyst til det og så ikke tænke så meget over den pokkers kage…for det er ved Gud bare kage 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Vi er helt enige! Mine præferencer er også mere til chokolade end kage, og det burde være i orden at takke pænt nej uden hverken at blive opfattet som sundhedsfanatisk eller uhøflig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg vil bare lige komme med et indspark, man kan også ofte føle sig presset til at skulle indtage alkohol.
  Jeg går på et studie, og jeg er ikke med i fællesskabet, fordi jeg ikke ønsker at drikke. Så på mange punkter lever vi i et samfund, hvor mad, fællesskab og “det at være social” hænger rigtig meget sammen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Åh, det kan du tro, jeg kender Maja! Især i studiemiljøer kan alkohol være en stor del af fælleskabsfølelsen, hvilket kan være meget svært ikke at ville være en del af. Jeg har gået på uni i snart 5 år og har både haft lange perioder, hvor jeg har drukket alkohol og deltaget i alle fester, men har også haft et års tid on/off, hvor jeg slet ikke har rørt alkohol. Det har pint mig at erkende, men jeg har faktisk følt mig lidt udenfor i de perioder, da det bare ikke helt er det samme uden alkohol.
   Hvis du er interesseret, har jeg skrevet lidt om mine tanker vedrørende den danske alkoholkultur lige her:
   http://annawarrington.dk/2015/06/den-danske-alkoholkultur-stinker/

   Det skal efter min mening være ligeså i orden at takke ja som nej til en drink 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Først og fremmest vil jeg sige, at jeg er fuldkommen enig i kommentaren omkring alkohol! jeg holder mig som udgangspunkt væk, fra alle arrangementer på mit studie efter kl 19, netop af den grund: jeg er træt af pres fordi JEG har valgt ikke at drikke – ikke fordi jeg er på piller eller anden grund, men fordi det ikke gør noget godt for hverken mig eller min krop!
  Derudover vil jeg sige, at nej, jeg har ikke følt mig presset til, at spise kage, for jeg gør det simpelthen ikke.. Tilgengæld har jeg, HVER gang, jeg siger nej så ufattelig dårlig samvittighed og næsten ondt i maven over hvad andre nu tænker. Så selvom det er et nej til lige at have spist det, så er det et kæmpe ja til, at der ligger et pres og en forventning til, at man selvfølgelig ønsker kage til hver lejlighed.
  Gid folk snart ville blande sig uden om andre kost og motionsvaner!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tak fordi du deler dine tanker Sofie! Det kan nemlig være pisse hårdt at sige nej, hvis man føler, at man vender fællesskabet ryggen og dermed sårer andre i selskabet. Det er utroligt hvor meget det betyder socialt at spise og drikke de samme ting, men det burde (efter min mening) være langt mere i orden at være ærlig, mærke efter i sin egen krop og respektere andre valg, selvom de ikke er de samme som ens egne valg.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Fuck "Tag dig sammen" tanken!