Farvel til sundhedsbloggen

’Kvinder sætter sig bagerst i bussen’

Verden er et nemmere sted, når man ikke behøver reflektere over tingene mere end 2 min. og bare kan bruge sine egne præ-determinerede kategorier om verden. Men i dag vil gerne udfordre dig til at gøre noget andet. Bare i 2 min.

Det er mere kontroversielt end opskrifter på glutenfri boller, men nu håber jeg, i tager godt imod det. Det handler om, hvorfor danske kvinder ikke får topposter. De sætter jo sig selv bagerst i bussen, ikke sandt?

nyprofil

’Kvinder kunne bare mande sig op. De sætter sig selv bagerst i køen HVER gang’ er en af de mest brugte svar, når snakken falder på hvorfor, der ikke er flere kvinder, som besidder topposter i Danmark.

Og det er da også en rar og behagelig tanke, at det egentlig er kvinders egen skyld, at den fede lønseddel, firmabilen og forfremmelsen går til en mand. Igen. Kvinder kunne jo bare kunne være bedre til at forhandle løn, række hånden mere selvsikkert op i timerne og få nogle til at passe de børn, når der er overarbejde. Ikke?

Det kan godt være at kvinder generelt ikke er så selvsikre som mænd, hvilket flere undersøgelser (desvære) viser, men i stedet for bare at tage det for gode varer, hvad så med at se på årsagen bag? Hvis årsagen til at kvinder eksempelvis er dårlige til at forhandle løn, er at de generelt er dårlige til at sælge deres egne evner, hvad er så grunden til det? Det ville være forfriskende hvis vi begyndte at se mere på det. At kigge efter årsagen bag årsagen, så at sige.

Den samme appel kan lyde til såkaldte ’argumenter’ om at kvinder på arbejdspladsen er mere følsomme end mænd, mere sociale og mindre dominerende. Det fremstilles ofte som fakta, hvor ’sådan er de fleste kvinder, jeg kender jo’, men ingen ser på, hvad årsagen(erne) bag de handlemønstre er. Dette kunne ende i en lang snak om miljø, kultur, histore, sociale omstændigheder, hormoner, biologi og geografiske forskelle mellem lande, hvilket jeg ikke har nogen intention. Dette er et blogindlæg, ikke en bog.

Tilbage til spørgsmålet om, hvorfor så få kvinder i Danmark får en toppost.

Der findes naturligvis ikke én forklaring på,  hvorfor der ikke er flere kvinder, som bliver direktører eller professorer, hvilket også ville være underligt, hvis der gjorde. Igen, hvis forklaringen synes too good to be true – så er den det nok også!

En lille bitte forklaring er måske, at der ikke er ret mange rollemodeller at se op til. For at kunne søge en stilling, skal du vide, at den findes, og du skal også tro på, at du har en chance for at få dem. Derfor er priser somL’Oréal-UNESCO For Women In Science mega vigtig. For den giver kvinder og piger muligheden for at se andre seje kvinder, der har opnået noget, som de måske også er interesserede i? Prisen uddeles hvert år i København og du kan læse mere om den HER og du kan se vinderne med deres respektive projekter lige HER (intet sponseret. Det er bare en god idé)

Nu vil jeg gerne høre dine tanker. Har du ambitioner om en toppost? Og har du gjort dig tanker om, hvorfor vi så ofte godtager den nemme og hurtige forklaring, når snakken falder på kvinder og karreire? Bussen kører nemlig, og det ville da være rart, hvis der både var mænd og kvinder, der sad foran. Efter min mening.

 

bloglovin_annawarrington
   

8 kommentarer

 • Johanne

  Interessant indlæg. har egentlig aldrig selv overvejet årsagerne, men det giver meget god mening.
  Har selv en drøm om at blive professer og gøre en opdagelse i noget om generne. Hvad ved jeg ikke endnu, det må tiden (forhåbentlig) vise.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tak Johanne 🙂 Jeg hepper på dig og din drøm!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Spændende drejning, du har taget med bloggen! 🙂 Jeg tænker dog, det ikke ville skade, hvis disse indlæg var bare en smule længere, så du kan uddybe dine argumenter mere.

  Men for at svare på dit afsluttende spørgsmål, så bliver det et nej herfra. Jeg er snart færdig med mit universitetsstudium, men jeg har modsat mange andre ingen ambitioner om en toppost. Jeg vil bare gerne have et arbejde, som jeg har det godt med. Derfor er det heller ikke denne sag, der får mest opmærksomhed fra min side, men jeg har stor respekt for jer, der tager kampen på en ordentlig måde 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Tak for rigtig brugbar feedback Johanne! Det er klart noget, jeg vil tage til mig, da jeg faktisk var meget i tvivl om længden på indlægget. Jeg debatterede længe med mig selv, hvor langt det kunne være, når det nu var et blogindlæg, så mange tak for din kommentar! Næste gang skriver jeg lidt mere uddybet 🙂
   Jeg ønsker dig meget held og lykke med din egen karriere. Det lyder som om, du kender dig selv rigtig godt og har taget et valg, som du vil have det godt, hvilket jo er præcis sådan det bør være. Jeg mener bestemt heller ikke, at alle (kvinder) skal have en drøm om en toppost – vi skal bare gerne have lige muligheder for at få den 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Johanne

   Jeg er måske lidt biased, i og med jeg selv er statskundskaber og derfor interesseret i lidt mere dybde 😉 Men det var i hvert fald et forslag, og jeg vil glæde mig til at få flere argumenter på bordet næste gang.
   Men ellers er jeg selvfølgelig helt enig med dig – vi skal alle have lige muligheder, hvad end vores ønsker/drømme så er 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Det er en ganske fin bias – mener jeg naturligvis helt objektivt 😉 Tak for god feedback!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  På fysik studiet på Aarhus Universitetet er der netop blevet fastansat en kvindelig lektor. Så nu er der to. Jeg tror det har en stor indflydelse på at der ikke er flere rollemodeller på studiet.

  Jeg tror også let at man som studerende kan tænke at det er for svært at være mor samtidig med at være forsker, eftersom det ikke er særlig udbredt på fysik. Derfor opgiver man måske på forhånd.
  Heldigvis har ledelsen på AU besluttet at en forsker der holder barsel ikke selv behøves at bruge eksterne bevillinger til at finansiere sin orlov.

  https://www.information.dk/debat/2016/05/ved-aendre-forskningens-skaeve-koensbalance

  Glæder mig til den dag hvor der ikke er en nogen hindringer for at kvinder kan følge deres karriere i lige så høj grad som mænd.

  Tak for indlægget Anna 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Sikke en skøn nyhed! Tak fordi du deler 🙂 Jeg tror nemlig også i den grad at rollemodeller har stor betydning for, hvilken fremtid vi ser for os selv 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Farvel til sundhedsbloggen