Behagelige OG flatterende shorts

Om sundhedsbullshit

Hvad er sundt? Og hvad er usundt? Den er delvist lovlig, sådan en frozen yoghurt, der indeholder mindre fedt end almindelig is. Den indeholder dog også en del sukker, som er noget farligt stads for kroppen. Heldigvis trækker de friske hindbær op, men de smuldrede småkagestykker indeholder både fedt, sukker og en helvedes masse kulhydrater, så jeg er vist slået hjem i spillet om sundhed. Eller hvad?

Der findes mange ‘regler’ om sundhed, men mange af dem er det rene vrøvl, der ikke bunder i videnskabelig forskning. Der er to kloge herrer, der har fundet på et ret genialt begreb, som jeg gerne vil snakke om i dag; sundhedsbullshit.

Jeg spiste en is, fordi jeg havde lyst. Ikke fordi der var en særlig anledning, eller fordi noget skulle fejres, men heller ikke fordi jeg ville trøstes. Ganske simpelt fordi jeg gik fordi en butik, der havde de fineste toppings, og jeg fik lyst til en frozen yoghurt med friske hindbær og smuldrede småkagestykker på toppen. Fordi jeg havde lyst.

13453783_10209663066474786_1448074020_n

‘Slut med forbudt’  er skrevet af Morten Svane og Morten Elsøe, der har en mission om at gøre op med den mad-frygt, der hersker over landet, som særligt reproduceres igennem sociale medier. Vi går allesammen meget op i at leve efter bestemte kostprincipper, der sætter klare regler for, hvad der er dømt ‘sundt’, og hvad der er dømt ‘usundt’. Problemet er, at disse regler typisk er baseret på, hvad der i bedste fald er arbitrere regler, men som i værste fald kan være skadelige for din krop og/eller din psyke på længere sigt.

Dette indlæg er ikke sponseret, og jeg har ikke selv læst bogen, der udkommer d 21 juni. Jeg har dog fulgt Morten og Morten (genialt navn til et makkerpar i øvrigt) i flere år på sociale medier, hvor de begge har givet både individuelle og fælles bidrag til sundhedsdebatten i Danmark. De forsøger, som jeg læser deres budskaber, at give diskursen nogle andre input end de mange, der kommer fra diverse kostvejledere, dameblade, atleter og almindelige brugere online, hvor der typisk hersker førnævnte strenge principper – baseret på mere eller mindre arbitrære regler.

De fleste mennesker kan nemlig godt lide struktur, der gør hverdagen lettere. Sundhed er efterhånden blevet et politisk og nærmest religiøst emne, der kan dele vandene hurtigere, end slikposerne tømmes i biografen før reklamerne. Dine madvaner i dag ikke bare signaler til din krops fordøjelse, men signaler om, hvem du er. Mad er så at sige blevet en identitetsmarkør – i visse kredse vel at mærke.

Når det simple valg om, hvad du skal spise til aftensmad pludselig handler om signalværdi, og forskningen på sundhedsområdet mildt sagt er fragmenteret (med et utal af aktører der formidler deres personlige versioner) så er det nemmere, at der er faste regler for, hvad der er ‘go’ og hvad der er ‘no go’.

snack2

En række spørgsmål går ofte ureflekteret hen. Når vi snakker ‘sundt’ – hvad refererer vi så til? Er det kaloriedensiteten i en fødevare? Måden den nedbrydes på i kroppen? Om den er forsvarlig i forhold til individuelle allergener? Morten og Morten snakker en del om to variable, der typisk overses; mængder og kontekst. De har, efter min mening, fat i den lange ende her.

Det giver simpelthen ikke mening at konstruere en fikseret kategorisering af bestemte fødevarer, hvor der ikke tages hensyn til hvert menneskes individuelle livssituation, fordøjelse, aktivitetsniveau, øvrige livsstil og psyke – kontekst. Men det giver heller ikke mening at italesætte bestemte madvarer som havende en ‘fedende’ eller ‘usund’ egenskab i sig selv, da vi vist hurtigt kan blive enige om, at der er stor forskel på at spise en is på 500 ml én gang om måneden og på at indtage 1 liter hver aften – mængder.

Jeg glæder mig personligt til at læse bogen, når den udkommer, og jeg håber, at nogle af begreberne kan være med til at sparke gang i nye vinkler på sundhedsdebatterne i Danmark.

Og hvem ved, måske er ‘sundhedsbullshit’ faktisk langt mere skadeligt for dig og din krop end sådan en is (med topping!)?

 

bloglovin_annawarrington
   

2 kommentarer

 • Michelle

  Jeg er også virkelig glad for Morten og Morten’s samarbejde (forestiller mig dem i en triumferende helteposition med armene i siden, brysterne frem og kapperne flagrende i vinden haha). Efter min mening er de helt sikkert forrest i feltet, når der tales sundhed!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Haha, sikke et fedt og passende billede Michelle! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Behagelige OG flatterende shorts