Du ved, du er dansker når..

FBI agtenter, klima aftaler og blå øjne

Fredag d. 21 april var en historisk dag. Måske var du i byen, gik i biografen eller sad og læste avis. Måske er du klar over dagens betydning, måske ikke.

Fredag d. 21. april var min allerførste uge som praktikant for UN Women og jeg gik nervøst bag ved en erfaren kollega på 42nd street. Vi var sent på den og jeg forstod ikke helt, hvorfor alle gader var spæret af. Da vi kommer gående ned mod vandet, hvor FNs hovedkvarter ligger, var der et syn som mine noget ‘blå’ danske øjne sent vil glemme.

FBI agenter stod linet op med deres maskingeværer og skudsikre veste, som taget ud af en scene i en amerikansk actionfilm. Lastbiler med sand (fordi så sprænger eksplositionen ikke så vidt, hvis der er en bilbombe) og politibiler fyldte gaderne. Min mave snørrede sig sammen, da jeg var i tvivl, om det overhovedet var sikkert at gå her. Men det var det. Det var nemlig bare standard line up.

Jeg forsøgte at gå nonchalant ved siden af, som om jeg havde set dette 100 gange før. Det havde jeg ikke. En ‘blåøjet’ dansker uden fornemmelse for, at ikke alle lande har den samme tillid, tryghed og humoristiske tilgang til store events, som vi har hjemme i Danmark, hvor du typisk kan joke  bare lidt med en sikkerhedsvagt. Det skal du (fandeme) ikke begynde med her.

Det var dagen hvor, Paris aftalen blev underskrevet i FNs hovedkvarter. Aftalen var og er historisk fordi aldrig før har så mange stater underskrevet en bindende aftale, der forpligter til nationale og internationale tiltag, der forhåbentlig vil bremse den skræmmende udvikling, som vores jord gennemgår lige nu. Den var også historisk fordi, den differentierer de forpligtelser til miljø-belastende fodspor, som landene har skrevet under på efter rigere og udviklingslande. Den betyder dermed konkret, at lande kan få mulighed for at øge deres økonomiske vækst ved at omlægge (eller opbygge) deres produktion i en mere bæredygtig retning – ved teknisk og økonomisk støtte fra andre lande.

Paris aftalen kan være utopisk for nogle, ligegyldig for andre og pisse vigtig for os, der rent faktisk tror på, at samarbejde mellem nationer, mennesker og interesser ER muligt. Også selvom det kræver en stor mængde visuel sikkerhedsfremstilling med en mindre hær af FBI agenter og lastbiler med sand at få den af stablen.

ga2

Et lidt anderledes indlæg herfra om lidt hverdag og tanker fra min praktik i UN Women. Den kan du læse meget mere om HER, HER og HER

bloglovin_annawarrington
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Du ved, du er dansker når..