Sund take away New York

10 gode råd til frivlligt arbejde

Frivilligt arbejde. Er det spild af tid, spild af energi eller bare pudsen af egen glorie?

Jeg har været frivillig i to studenterforeninger med international politisk karakter i over et år, hvor jeg var medformand i den ene og i bestyrelsen i den anden forening, så jeg nåede på relativt kort tid at opbygge relativt meget erfaring indenfor den gren af frivillighed. Og ja, jeg kan godt lide at bestemme ting.

Men hvad har det givet mig at arbejde frivilligt? Hvorfor og hvordan kan du engagere dit frivilligt? Og hvorfor burde du overhovedet, overveje at blive frivillig? Er det ikke kun, fordi det ser (pisse) pænt ud på dit CV? I dag prøver jeg at besvare de typiske spørgsmål og kommentar, når snakken falder på frivilligt arbejde. Det er et stort emne, så hvis der er interesse for det, skriver jeg gerne mere om den slags her på bloggen.

I dag bliver min vinkel rimelig simpel, idet jeg deler mine 10 bedste tips, når du som helt grøn overvejer at dedikere et par timer af din ugentlige hverdag på frivilligt arbejde.

11890940_10207419645110654_5235694057582994381_n

Heforshe er en ligestillings bevægelse fra UN Women lanceret for 2 år siden, der promoverer ligestilling i hele verden. Sidste år deltog jeg med resten af teamet fra Københavns Universitet til Pride, hvor vi gik en solskinstur igennem hele byen sammen med flere andre foreninger, organisationer, partier og glade mennesker, der alle mener, at kærlighed er kærlighed. 

12115475_554762261342345_5544926234353059490_n

Jeg har både været almindeligt medlem, og formand sammen med den seje blonde kvinde ved siden af mig på nedenstående billede, i Model UN, som er en slags simulering af forhandlinger i FN. Vi arrangerede ugentlige træningssessioner, debataftener og oplæg på Københavns Universitet med en masse studerende fra både ind og udland. 

12304369_1102297479868208_4958737263762517877_o

I november deltog Model UN fra Københavns Universitet i en international konference i New York, hvor vi debaterede politiske scenarier med engagerede studerende fra hele verden. Anne Sofie og jeg planlagde hele turen, lagde budgettet, søgte fonde og faciliterede al forberedelse for gruppen fra Københavns Universitet.

10348218_682399715222417_807220448302370187_n

Københavns Universitet holdt sidste år en campusdag, hvor studerende kunne drikke kaffe, øl og saftevand sammen med de mange studenterforeninger, der fortalte om mulighederne for at være med. De seje damer i Heforshe teamet og jeg fortalte om vores oplæg, debataftener og filmaftener, hvor vi har samlet fagfolk, studerende og inspirerende mennesker til en snak om, hvad ligestilling betyder anno 2016.

10 gode råd til frivilligt arbejde:

1 – Start lokalt! Du behøver ikke arbejde for de helt store organisationer eller politiske partier (med mindre du har lyst). Der findes et hav af mindre foreninger og organisationer, som helt sikkert har gang i spændende projekter i nærheden af, hvor du bor. Det starter med en simpel søgning på nettet og kan lede til mange givende, spændende og sjove timer.

2 – Find noget, du brænder for! Det er simpelthen spild af både din og alle andres tid, hvis du ikke brænder for det, du render rundt og laver. Tænk i brede termer først; hvor har du en passion for at gøre en forskel?

3 – Sæt realistiske tidsrammer. I samme ånd som ovenstående, så er det spild af alles tid, hvis du laver en masse løfter, som du ikke holder. Har du ikke mere end 2 timer om ugen, så lov ikke at du kan komme 5 timer om ugen. Det er bedre at starte småt og så dedikere mere tid end det omvendte scenarie. 

4 – Brug din eksisterende viden. Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken hver gang, og du har garanteret ressourser, der kan bruges mange steder.

5 – Tag en ven under armen. Ting er bare sjovere i flok, så start sammen med en ven – eller få nye venner i den nye forening, du melder dig ind i.

6 – Stil spørgsmål og hold dig ikke tilbage. Dem der har arbejdet der før vil sikkert hellere end gerne fortælle!

7 – Tag en forventningsafstemning inden du starter. Det er bare federe at være en del af noget, hvis der er klare linjer om, hvad arbejdet indeholder og hvad der forventes af dig.

8 – Husk, det skal være sjovt! Du skal selv nyde det, du laver, ellers går luften ret hurtigt af ballonen. 

9 – Tænk længerevarende og bliv ikke skuffet, hvis du ikke ser et øjeblikkeligt resultat af det arbejde, du laver. Forandring sker langsomt – især hvis du arbejder med komplekse problemstillinger.

10 – Tænk udenom avis overskrifterne og find gerne emner eller sager, der måske ikke får den store medieopmærksomhed lige nu. De kunne helt sikkert godt bruge en ekstra hånd (eller to).

Du kan læse mere om frivillige foreninger i Danmark HER. Og du kan læse mere om, hvordan mit frivillige arbejde hjalp mig til at få min nuværende praktikplads for UN Women i New York lige HER samt hvordan en dag på kontoret på den praktikplads foregår lige HER.

bloglovin_annawarrington
   

2 kommentarer

 • Anne Sophie

  Tak for de mange gode indlæg om livet i New York. Jeg står selv og skal flytte i midten af august fordi min kæreste skal arbejde i NY i et års tid. Jeg har selv tænkt på frivilligt arbejde, for selvom jeg de første måneder ikke har arbejdstilladelse, går jeg ud fra at det er lovligt. 🙂 Men jeg tænkte på om du har hørt godt eller fået anbefalet om andre frivillige jobs? Der findes utallige forslag på nettet, men tænkte at det kunne være rart at høre fra en i den nogenlunde samme situation.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Det var så lidt, dejligt du kan bruge dem 🙂 Hvor er det spændende, at du skal flytte herover! 😀 Jeg er faktisk ikke 100% sikker på reglerne om frivilligt arbejde i USA, så hvis jeg var dig, ville jeg sende den danske ambassade i New York en mail, men også skrive til den amerikanske ambassade i DK, så du er helt sikker på at have noget på skrift, inden du tager herover 🙂 Rigtig god tur!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Sund take away New York