Hvordan får du det hele til at hænge sammen?

Opskrift: Peberkager fra barndommen til jul

Jul er noget særligt for børn. Det dufter af gran, der er levende lys i stuen, og der dufter af peberkager. Sådan er jul for mig, hvis du spørger mit indre barn. Et af de klareste minder, jeg har fra hver eneste jul er, når min bror og jeg har fedtet hele køkkenet ind i hvid glasur og smarties. En tradition i min familie er nemlig, at vi skal bage peberkager. Og de skal helst pyntes ligesom dengang, vi var små!

De er fyldt med mel, smør og sukker, så der er intet ‘sundhed’ over dem (i klassisk forstand), men de smager noget nær fantastisk, og dufter virkelig dejligt af jul, så nu får du opskriften alligevel. Har du lyst til at gå Mette Blomsterberg i den, må du naturligvis også gerne pynte dem mere fancy, men personligt holder jeg af det rustikke og barnlige look, for sådan ser peberkager ud i mit hoved.

Vil du gerne supplere dine lækre peberkager fyldt med sukker, så kan du altid lave nogle hjemmelavede dadelkugler, have et fad med ristede nødder og noget frisk frugt ved siden af, så du sørger for, at du hapser lidt af hvert, når du er lækkersulten til julehyggen.

Læs også ‘December uden dårlig samvittighed’

15401227_10211334436978004_1424581668_n

Opskrift på en stor portion peberkager: (min familie har en gammel opskrift fra et dameblad, så jeg har fundet inspiration til nedenstående opskrift hos Alt for Damerne HER og hos Alletiders kogebog HER).

125 g smør
100 g brun farun (eller muscovadosukker)
4 spsk. mørk sirup
325 g hvedemel
1 knsp. salt
1 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt ingefær
½ tsk. stødt sort peber
1 tsk. stødt kanel (suppler også med stødt allehånde, nellike og/eller lidt kardemomme)

Du starter med at smelte smør, sukker og sirup i en gryde ved lav varme, mens du rør i blandingen. I en skål tager du alle de tørre ingredienser (mel, bagepulver, salt og krydderier) og sier dem igennem et si, så blandingen bliver helt fin. Den rør du sammen med sukkermassen, når den er samlet helt. Derefter er det bare at rulle dejen ud med kagerulle på et køkkenbord, hvor du har strøet lidt mel ud, så den ikke klistrer. Brug evt også bagepapir, så det er nemmere at arbejde med.

Nu kan du finde alle dine yndlingsfigurer frem og stikke dem ud, så du får små julenisser, der smager af peberkager. De skal ikke bage meget mere end 5-10 min (alt efter hvor tyk dejen er) ved ca 180 grader varmluft, så hold godt øje med dem!

Din glasur kan du lave, som du vil, men jeg plejer at lave en klassisk version af en hel pakke (!) flormelis og et par spsk vand, der røres godt sammen og puttes direkte på de afkølede peberkager. De skal helst også toppes med smarties for at ligne dem, jeg lavede, da jeg var barn.

Velbekomme og glædelig jul!

Læs også ‘lækre dadelkugler til juleferien’

 

bloglovin_annawarrington
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Hvordan får du det hele til at hænge sammen?