Når du ikke gider lave mad...

Stoler du på vrøvl?

Der er altid gang i debatter, når snakken falder på sundhed. Er brød sundt eller usundt? Bør du droppe kødet til aftensmaden og hvad med mellemmåltider, er de overhovedet en god idé at spise? Eller skal du pinedød spise dem for ikke at få problemer med blodsukkeret?

Rigtig mange forsvinder i junglen af gode råd og selvudnævnte eksperter, der forsøger at give hver deres opskrift på det sunde liv – hovedsageligt uden noget der minder om videnskabelig evidens for de spøjse leveregler, de advokerer for.

Og ja, så må du gerne kalde mig uddannelsesnobbet, men jeg mener, det er vigtigt, du har styr på, hvad du snakker om, hvis du rådgiver andre. Især hvis du rådgiver om noget, der kan påvirke andres fysiske og mentale helbred. Det er sgu ikke for sjov.

Alligevel vrimler det med ‘sundhedseksperter’ uden skyggen af faglig integritet, der rådgiver i et væk på nettet, i dameblade og på TV. Meget af det indeholder decideret vrøvl, men det drukner i fancy begreber og tomme løfter om hurtige resultater.

Du behøver heller ikke være på Instagram ret længe, før du bliver tilbudt kost og træningsprogrammer fra slanke og stærke mænd og damer, hvor deres eneste erfaring med den verden er, at de har mere end 10.000 følgere og selv træner lidt mere end gennemsnittet. De 500 kr der kommer ind via mobilepay kan altså ikke være det værd, hvis der sidder andre bag skærmen som modtager råd og planer, der potentielt kan skade deres helbred.

Hvad mener du? Er du enig med mig i, at der bør være mere fokus på faglighed og mindre vrøvl?

16441548_10211915050412977_2098320105_n

Læs også ‘Om Sundhedsbullshit’

bloglovin_annawarrington
   

9 kommentarer

 • Ditte

  AMEN!
  Det er fx enormt frustrerende bare lige for at tage et eksempel, at mange såkaldte “eksperter” reklamerer for detox-produkter og prøver at bilde uskyldige mennesker ind, at deres kroppe ikke selv kan rense affaldsstoffer ud. Der er en grund til, at man har en lever – den klarer, hvis man i øvrigt er sund og rask, arbejdet for en, og derfor er der ingen grund til at skabe sådan en forfærdelig “detox-desillusion” i folks hoveder.

  På samme måde synes jeg, at det der med selvudnævnte “eksperter” har taget overhånd – nu behøver man strengt taget bare et par ugers kursus i kostplanlægning, og så vupti så kan man simpelthen proklamere, at man er “kost- og træningsekspert”. Jeg har mere fidus for mennesker, som tager relevante uddannelser indenfor det, de vil rådgive om – fx personlige trænere, som i rygsækken har en fysioterapeutuddannelse og lign.

  Det var vist en masse mundbæ, jeg fik lukket ud, haha, men måtte lige tilkendegive, at jeg er enormt enig med dig i dine tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Ha ha, mundbæ er ellers et godt råd Ditte! Og vi er helt enige! Det er simpelthen utroligt så mange, der slår plat på andre menneskers usikkerhed og villighed til at bruge penge, hvor de tjener en masse penge på dem uden at have arbejdet for deres viden via fx en uddannelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Helt enig!

  Jeg er af den optik, man er sin egen ekspert. Man ved hvad der er sundt for en, bådefysisk såsvel som psykisk. Det tager tid at lære, men tror man skal lære at stole på sig selv 🙂 Der er desværre alt for mange der leger eksperter, på bekostning af andres sundhed..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Det er en rigtig god pointe Ida, at man skal være langt mere kritisk ved at lytte til andres råd, når det kommer til ens egen sundhed 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Tak! Det indlæg sætter så godt ord på de frustrationer, jeg sidder med som kommende klinisk diætist. Jeg er igang med mit sidste år som “Professionsbachelor i Ernæring og sundhed med speciale i klinisk diætetik” og det kan ofte føles ret frustrerende at personer på instagram kan sælge trænings- og kostprogrammer uden nogen form for uddannelse. Det mest groteske er dog at så mange mennesker blindt stoler på hvad de såkaldte “ernæringseksperter” siger. Ofte klinger deres råd og vejledning fuldstændig mod min faglighed og jeg tror i fremtiden, at det bliver sværere og sværere for os, med en relevant uddannelse at få job, fordi vi selvfølgelig vil forlange en højere løn, når befolkningen ikke er mere kritiske. Så fik jeg vist lige luftet mine frustrationer 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Der skal bestemt være plads til at lufte frustrationer Line! Og jeg forstår dig skam godt, når du netop er ved at tage en uddannelse, der gør dig i stand til bedre at sortere kritisk i de mange kilder og studier om sundhed. Titlen ‘ernæringsekspert’ er virkelig brugt lemfældigt i de her tider, hvor jeg virkelig blot håber, folk selv er i stand til at være kritiske, før de lytter til råd 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Drabo

  Jeg har et måske lidt halvdumt spørgsmål 🙂

  Men hvordan kan man skelne mellem de rigtige eksperter og de selvudråbte eksperter? Jeg står nemlig i en situation, hvor jeg har brug for kost- og træningshjælp fra en ekspert, men hvordan kan jeg vide hvem jeg skal vælge – har du en ide til det? 🙂 Det er netop på instagram, hvor jeg har fundet en masse eksperter, som jeg tænker kunne være gode at få hjælp af, men hvordan kan jeg vide mig sikker 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Warrington

   Hej Camilla. Det er bestemt ikke et dumt spørgsmål. Det er derimod meget relevant. Nu er det jo også individuelt, hvad man anser for en ’tilstrækkelig’ uddannelse, men jeg mener selv, det er en god idé at starte med spørgsmål. Personligt er det vigtigt for mig, at den person jeg lytter til, har en uddannelse, der baserer sig på andet og mere end bare deres egen erfaring. Titlen ‘ekspert’ er ikke beskyttet, så alle kan kalde sig eksperter. Men ikke alle kan tage en kandidatgrad i ernæring eller have certifikater fra forskellige instituter indenfor bestemte træningsformer osv. Det handler selvfølgelig også om kemi, da der er mange måde at sammensætte kost og træningsprogrammer på, så du skal føle dig tryg ved personen og deres tilgang skal passe til dig og din hverdag. Jeg går meget op i videnskabelig evidens og studier, der underbygger deres argumenter med videnskabelig research, så jeg spørger altid til kilder bag de gode råd, som fagpersoner giver. Det er nogle af de råd, jeg kan give. Du må meget gerne spørge igen, hvis det ikke var uddybende nok 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Drabo

   Tusind tak for svar, det var uddybende nok 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Når du ikke gider lave mad...