Ugens bogtip #2

Shh.. Hvorfor elsker vi Miriams hemmeligheder?

Shh… Hver uge læser tusindevis af læsere de anonyme hemmeligheder, der sendes ind til den populære blog, Miriams blok. Men hvorfor elsker vi at læse om andres hemmelige ønsker, tanker og forbudte handlinger? Hvorfor er det sjovt at sidde bag skærmen og vide, at man ikke er den eneste, der elsker roulade til en 5,er har været sin kæreste utro med hans bror eller i virkeligheden ikke aner, hvad miljøpolitik er?

Jeg har selv været fast læser af Miriams blok i et par år og, som de fleste andre, elsker jeg også det ugentlige indslag med hemmeligheder. Jeg glæder mig til at læse, hvilke skandaløse banaliteter jeg skal forundres, forarges og nikke genkendende til. Men jeg har også tænkt meget over, hvorfor det ér, vi som mennesker fascineres af hinandens skeletter i skabet. Dét har jeg derfor sat mig for at bruge min sociologiske baggrund til, så her kommer en kort gennemgang af, hvorfor vi alle elsker hemmeligheder…

screen-shot-2017-04-09-at-9-46-46-am

Hemmeligheder er ikke bare underholdende sladder, vi kan fnise af. De har faktisk en vigtig funktion for vores relationer til hinanden, da de kan opfattes som et social redskab, mener sociologen Georg Simmel. Han mente, at relationer mellem mennesker bygger på information: det vi ved om hinanden, og det vi ikke ved om hinanden. Relationen er afhængig af, om vi respekterer, at der er noget, som skjules for os. Hemmeligheden fungerer her som et redskab, der skaber en gensidig tillid mellem mennesker, men også symboliserer de andre informationer, som vi accepterer ikke af blive en del af hos den anden.

Hemmeligheder kan anvendes som redskaber til inklusion og eksklusion – nogen holdes indenfor og nogen holdes udenfor. Det gælder både i det helt små mellem grupper af venner, men det gælder også på samfundsniveau. Det skaber en tillid mellem grupper, at man deler noget sammen, som andre ikke må vide.

De hemmeligheder der deles på Miriams blog, har ofte karakter af noget tabu, af noget man ellers ikke vil indrømme. Så hvorfor indrømme det overfor en masse fremmede på internettet? Der er noget betryggende ved at vide, man ikke er alene. Helt grundlæggende er vi mennesker jo flokdyr, der finder tryghed i at spejle os i hinanden. Vi definerer os selv ud fra, hvem vi ligner, og hvem vi slet ikke ligner. Det gør vi typisk i det private, men det billede vi har af andre, har vi dannet ud fra, hvem de præsenterer sig selv i det offentlige. Derfor er det befriende at få et lille indblik ind i andres private sfære – via hemmeligheder.

Dette er naturligvis en kort og forsimplet beskrivelse af nogle af de aspekter, der indgår i hemmeligheder som en del af samfund. Der er langt mere litteratur på området, hvis man synes, det er sjovt at dykke ned i den slags. Jeg har ikke selv læst dybdegående om emnet, men jeg kan anbefale, at man læser original tekster fra Georg Simmel, Jurgen Habermas eller en af disse artikler; ‘the science behind secrets’. eller ‘Can you keep af secret?’, hvor der er flere referencer.

Min egen lille fortolkning er endvidere, at der er noget rart over den ‘uperfekthed’ som hemmelighederne udstråler. Vi ser alle glansbilleder hver eneste dag i medierne, så der er noget meget betryggende ved at vide, at andre slet ikke har så meget styr på livet, som det nogen gange virker udadtil. Vi ser sgu allesammen dårligt tv i vores nattøj, mens vi spiser slik til aftensmad og har kvaler over kærligheden, vennerne, familien eller jobbet…

bloglovin_annawarrington
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Ugens bogtip #2