Nu er en str. 34 for tyk?

Forstå det uforståelige

Vi er nødt til at forstå det uforståelige, ellers kan vi ikke gøre os forhåbninger om, at bekæmpe det. Vi har naturligvis alle straks lyst til at tage så meget afstand fra forfærdelige handlinger som muligt, men hvis vi gang på gang griber efter den første ‘forklaring’, vi kan finde, mens vi sætter de mest afstandstagende mærkater på handlingen som ‘ondskab’, så opnår vi måske ikke det, vi allerhelst vil: at bekæmpe truslen fra terror.

Det vi opnår øjeblikkeligt, er at politikkere og almindelige mennesker får etableret en hurtig definition af ‘os’, som er de gode og normale, og ‘dem’ som ondskaben selv, som helt uforståeligt handler på en måde, der aldrig vil være til at forstå for sådan nogle som os. Det er til dels en reaktion, der giver mening. Problemet er, at vi er nødt til at forstå ‘de andre’, hvis vi vil undgå, at det sker igen.

Politiet har hurtigt erklæret, at det var én mand, der stod bag selvmordsbomben, som i går aftes slog 22 ihjel ved en koncert i Manchester. Det er meningsløst, at så mange (helt unge) skulle dø. Jeg kan faktisk næsten ikke skrive det, fordi det virker så absurd. Men jeg vil alligevel dedikere et blogindlæg, hele mit tidligere studieliv, mit speciale og forhåbentlig resten af min karriere til at prøve at forstå, hvad fanden det er, der sker.

Mit argument om at prøve at forstå, handler ikke så meget om, at jeg mener, det er ‘synd’ for den stakkels gerningsmand, og jeg vil forstå hans forfærdelige barndom osv. Det er ikke her, jeg vil hen. Jeg mener i stedet, vi bør prøve (som samfund og som borgere) at forstå mere af de komplekse dynamikker, der ligger bag sådan et angreb, som det vi lige har set. Det er for ‘nemt’ at afskrive som umenneskelig ondskab, for det løser ikke ret meget andet, end at vi alle bekræfter hinanden i, at du og jeg i hvert fald aldrig ville kunne finde på den slags. Og nej, det ville vi naturligvis ikke, men hvis vi ikke forstår, hvad der får andre til at gøre det, så kan vi ikke undgå, at det sker igen – vil jeg vove at påstå.

Islamisk Stat, som sandsynligvis vil tage ‘æren’ for angrebet i går, mister territorium i den region, hvor de gerne vil have total kontrol. Det er forståeligt, at den danske stat sender støtte til den internationale koalition, som bekæmper IS i Syrien og Irak, men vi må også sætte endnu stærkere ind, der hvor slagmarken nu er flyttet hen: blandt ‘os’. I vestlige byer, på internettet, på arbejdspladsen og alle andre steder, hvor veluddannede unge mennesker får trang til at støtte de idéer, som til sidst får et voldeligt udfald.

Radikalisering er ikke simpelt, og fortællingen om den ‘ensomme ulv’, der handler alene – holder ikke. Der findes ikke én forklaring, men bare fordi det er forfærdeligt, uforståeligt og kompleks, så skal vi ikke blive ved med at prøve at forstå. For ellers kan vi ikke bekæmpe.

Læs også ‘Hvad skriver jeg speciale om?’

ond

Et anderledes og ganske mørkt blogindlæg, som jeg var i tvivl om, hvorvidt skulle udgives eller ej. Men i stedet for at dele hjerter med #prayformanchester på instagram, så prøver jeg noget andet. Jeg brænder nemlig for at forske, undersøge og diskutere, hvordan terror kan forstås – og bekæmpes. 

bloglovin_annawarrington
   

5 kommentarer

 • Johanne

  God pointe og stof til eftertanke! Jeg vil give dig fuldkommen ret i, at vi bliver nød til at forstå terror for at kunne forebygge det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Godt indlæg, Anna! Jeg er helt enig med dig! Det hjælper altså ikke særlig meget i det lange løb, at vi blot beder for ofrene i de respektive byer – jeg forstår godt afmagten, men vi bliver nødt til at forstå og forebygge på et helt andet niveau, end vi gør i dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine E

  Hej Anna
  Du skriver “Der findes ikke én forklaring, men bare fordi det er forfærdeligt, uforståeligt og kompleks, så skal vi ikke blive ved med at prøve at forstå.”.. – du mener vel, at vi SKAL blive ved med at forstå? For så er jeg helt enig.
  Har selv specialiseret mig i terrorisme på jura, og skriver speciale om de nye initiativer imod imamer. Det er svært at prøve at “forstå” problemet og individets tankegang ift terror og radikalisering men det er så vigtigt – også når der udformes lovgivning. Alle de initiativer man laver for at signalere at man tager afstand fra terror, i stedet for at sætte endnu mere ind på, at forsøge at forstå de unge der fascineres af det, og hvordan man kan forebygge denne fascination. Mange spændende aspekter – og fedt ag du tager det op på bloggen. Kan godt blive lidt træt af alle de racistiske opslag Facebook flyder med efter sådan et angreb – når der er så mange facetter af problemet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Josefine. Ja, det er præcis det, jeg mener. Det må være en slåfejl. Jeg mener naturligvis, at vi skal blive ved med at prøve at forstå, for det nytter netop ikke bare at blive ved med at tage afstand (selvom vi selvfølgelig også tager afstand fra terror), da det ikke er særlig løsningsorienteret. Og det er racistiske opslag vitterligt heller ikke, men hvornår er de nogensinde det? 😉 Held og lykke med specialet, det lyder sindssygt spændende! Faktisk må du rigtig gerne sende mig en mail, når du er færdig med det, da jeg utrolig gerne vil læse det. Jeg skriver selv speciale om den danske stats initiativer mod online radikalisering 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Nu er en str. 34 for tyk?