Alle får børn for tiden?

Photoshop er ulovligt – Hvad mener du?

I Frankrig er en ny lov trådt i kraft, der gør det ulovligt at bruge photoshop i modeblade. Den blev udarbejdet og vedtaget i 2015, men det er først nu, at den endelige implementering er sket, så loven i praksis er trådt i kraft. I franske modeblade vil der altså givetvis komme flere skønhedspletter, strækmærker, ar og rynker i den næste fremtid. Såfremt blade alligevel vælger at ændre deres billeder digitalt, er det nu lovpligtigt at skrive klart og tydeligt photoshopped image”. Du kan læse om den franske lovændring HER og HER

Men er det en god idé at gøre photoshop ulovligt? Hvad mener du?

På billedet herunder ser du med med og uden photoshop. Min talje er synligt mindre, og mine bryster er synligt større. Mit ansigt er også smallere. Dette billede er naturligvis dårligt lavet, og hele rummet bag mig ser også underligt sløret ud med mærkelig proportioner, men var det lavet af en professionel grafiker, så ville jeg da helt sikkert kunne se noget lækkert i, at min talje liiige var lidt mindre, at min numse var lidt mere rund, og at mindre kindben blev lidt mere markerede. Men den tendens er hamrende farlig, for det ville jo være et forvrænget billede af, hvordan jeg ser ud. Det ville ikke være mig.

Læs også ‘Ansvar og manipulation på sociale medier’

18450089_10212880898198568_1647278552_n

Man kan godt argumentere for, at alle unge (og ældre) piger i dag ved, at photoshop bliver anvendt, og at det er naturligt for magaziner fx at fjerne en bums, et løst hår eller en lille hudfold, så deres billeder bliver så visuelt smukke som muligt, når de skal sælge nogle produkter. Men der er forskel på rationelt at være klar over, at de glinsende billeder ikke viser en reel virkelighed, og så til også følelsesmæssigt at vide det. For vi kan ikke vide, hvor meget vi inddirekte tager ind. Når vi går forbi spejlet og lige suger maven ind, popper numsen ud og for et splitsekund ser den “forbedrede” udgave af os selv. Hvem har givet os den idé, at der er en anden og bedre måde, hvorpå vi skulle se ud?

Vi former naturligvis ikke (kun) vores eget selvbillede ud fra medier og magaziner, men de har en inddirekte rolle i at skabe de normer, som vi ofte tager for givet. Hvad der anses for smukt og attraktivt er jo subjektivt og forandres løbende i forskellige kulturer, historiske kontekster og forskellige sociale miljøer. Derfor er der ikke noget fikseret billede af, hvad der er perfekt, men når blade har muligheden for kun at give os en poleret virkelighed, så vil det alt andet lige påvirke, den måde vi ser både os selv og andre.

Så… Jeg kan egentlig ikke finde ret mange argumenter for, at det er en dårlig idé at gøre photoshop ulovligt i modemagaziner, men jeg hører gerne fra andre. Hvad mener du?

bloglovin_annawarrington
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Alle får børn for tiden?