Protein ice cream sandwich (hjemmelavet!)

Hvad man burde lære i folkeskolen

Hvad burde du have lært i folkeskolen? Udover ligninger, korrekt bøjning af udsagnsord og sommerferiesangen, er der grundlæggende færdigheder, som man burde lære i folkeskolen, hvis du spørger mig.

Jeg er ikke mor, og jeg er heller ikke lærer eller pædagog. Så det er muligvis farligt at udtale sig om det her emne, men nu gør jeg det alligevel. Hvad man burde lære i folkeskolen er nemlig noget, vi alle kan forholde os til, hvis vi har været børn, der har gået i skole og nu er blevet voksne.

Læs også ‘Snart færdiguddannet – Hvad så nu?’ eller ‘Når en politikker siger bøssedreng’

18678873_10212983642927122_1958326336_n

Her er hvad jeg mener, man burde lære i folkeskolen…

– At behandle andre ordentligt offline og online. Det betyder, at digital mobning, hævnporno og ensomhed er emner, man ikke er bange for at tale om.

– At få et kursus i billed-redigering, der inkluderer en debat om den ‘virkelighed’, der findes på sociale medier, og hvordan man navigerer i den – uanset alder.

– At lære om forskellen på selvværd og selvtillid, og hvordan det er ok, vi alle ser forskellige ud og er gode til forskellige ting.

– At lære hvordan man indberetter skat, læser sin årsopgørelse og udfylder en korrekt forskudsopgørelse. Hvor mange voksne halter ikke bagefter her?

– At der er mange veje til Rom, så du kan sagtens få et dejligt liv, selvom du ikke får rene 12-taller. Men det er også cool at være bogligt stærk, så uanset om du er kreativ, boglig, sportslig eller noget helt andet, er du lige, som du skal være.

– At det er ok at gøre sig umage, tage sig sammen og kede sig ind i mellem på et arbejde, et studie eller noget andet

– At gøre noget godt for andre også er godt for dig selv. Hjælp til ved næste skolefest, tag en dag ud af kalenderen til frivilligt arbejde eller slå græsset for din nabo.

– At tålmodighed er noget, man skal lære. Det samme gælder rummelighed, tolerance og åbenhed, men det er pisse vigtigt, og ingen bliver nogensinde færdige med at øve sig

– At respekt for andre menneskers måde at opfatte verden på er essentielt for at kunne leve sammen.

bloglovin_annawarrington
   

2 kommentarer

  • Matilde

    Kære Anna. Som lærer får jeg lyst til at reagere på dit indlæg. Jeg er lidt i tvivl om hvilken hensigt du har haft da du skrev indlægget. Ville du pointere vigtige dyder i den mellem-menneskelige relation eller kritisere folkeskolen … bortset fra punktet om at forstå sin selvangivelse mener jeg faktisk at alle de punkter du nævner er noget man arbejder med i skolen. Nej det er ikke selvstændige fag, men selve ideen om en fælles skole, er baseret på at vi lærer værdier om at omgås og rumme hinanden. Vi bruger 10 år på netop det projekt, at lære at indgå i en klasse med et fællesskab og en respekt og rummelighed over for mennesker vi ikke selv har valgt. Jeg tror ikke der er en eneste klasselærer der ikke taler med sin klasse om digital kultur og adfærd, og den moderne pædagogik handler i høj grad om anerkendelse over for det hele menneske du er, og ikke kun din daglige formåen . Så ja det er ikke bare noget børnene skal lære i skolen, det er i høj grad noget børnene faktisk lærer i skolen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Matilde. Min hensigt var bestemt ikke at kritisere folkeskolen, der gør et kæmpe stort stykke arbejde for at forme børn og unge til mennesker, der er klædt godt på til livet. Min hensigt med indlægget var at lufte helt generelle betragtninger om, hvad jeg ser som grundlæggende egenskaber, der er gode at lære fra barns ben. Jeg forholder mig ikke til konkrete lærerplaner, undervisningsstrategier eller folkeskolereformer, som jeg ved, stiller høje krav til lærere, elever og forældre. Det forhold jeg mig ikke til, netop fordi jeg ikke ved nok om det, og derfor var indlægget blot ment som en overordnet kommentar om hvilke værdier, jeg personligt mener, alle bør have med sig i bagagen. Jeg er ikke i tvivl om, at i gør det absolut bedste for netop at integrere netop gode værdier ind i jeres undervisning hver dag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Læs næste indlæg

Protein ice cream sandwich (hjemmelavet!)