En typisk dag i mad og træning

Kan du blive for sund?

Det er vigtigt at være sund, det ved vi alle. Men er det egentlig det? Hvad betyder ‘sund’? Og kan du blive for sund, selvom du virkelig prøver at gøre dit bedste?

Hvad der føles sundt for mig, er ikke nødvendigvis sundt for dig. Så at tale om grænser for, hvornår fokus på sundhed begynder at blive usundt, er rigtig svært. Jeg har herunder prøvet at uddybe mine tanker, men det er vigtigt for mig at understrege, hvor komplekst og individuelt det her område er. Det er jo også dét, der gør det spændende, ikke sandt?

Personligt betyder det, at jeg føle mig ‘sund’ ikke, at jeg har en sixpack, at jeg aldrig spiser sukker, eller at jeg kan squatte 100 kilo. Jeg har i næsten halvdelen af mit liv levet med en krop, der desværre ikke altid vil som jeg. Efter 9 operationer i hofte og ryg, utallige timer hos diverse fysioterapeuter, en masse smertestillende medicin og rigtig mange skuffede følelser har jeg lært, at jeg ikke altid er i kontrol – og det er okay.

Den fornemmelse af kontrol er dog ikke nem at slippe, og jeg arbejder stadig med den i andre sammenhænge. Det lader nemlig til at være et meget tidstypisk fænomen rent socialt og kulturet, at vi allesammen helst skal være i kontrol og ‘have styr på livet’. Hvad de fleste af os glemmer er, at det faktisk virkelig sjældent er muligt (eller ønskværdigt) i virkeligheden. Og det burde vi måske minde både os selv og hinanden om ind i mellem.

Sundhed betyder efterhånden for mig noget med, at jeg har det godt i min krop og i mit hoved. Nogle gange betyder det rødvin og chokolade, og andre gange betyder det træning og broccoli. At jeg har energi til dagen, og at jeg griner dagligt er også vigtigt. Det er for mig ikke særlig “sundt” at leve en livsstil, hvor du følelsesmæssigt og/eller socialt føler dig begrænset eller utilstrækkelig. Det er vigtigt, at din mentale og fysiske sundhed går op i en højere enhed, selvom det kan være lettere sagt end gjort.

Læs også ‘Om sundhedsbullshit’ eller ‘Du behøver ikke en sixpack for at være sund’

sund

Hvad mener du?

 

   

2 kommentarer

  • Michelle

    Jeg mener, at mental sundhed kommer i første række. Fysisk sundhed er dog helt sikkert en faktor, som har stor indflydelse på det mentale velvære. Man kan på mange områder se den fysiske sundhed som en kropslig udregning, hvor man kan lave justeringer på forskellige parametre (fx ligevægtsindtag, træningsprogrammer for styrke osv.). Da mental sundhed typisk langt mere kompleks end den fysiske sundhed, tror jeg, det er nemt at føle sig i kontrol, når man kan styre det fysiske. I mange tilfælde vil jeg faktisk vove at påstå, at virkelig veltrænede personer kompenserer for manglende, mere dybdelæggende, kontrol i andre aspekter af livet. Sidstnævnte afhænger dog virkelig af situationen – man kan jo selvfølgelig også bare nyde sin træning, og det at kunne se fremgang. Så ja, sundhed er virkelig individuelt! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det er en rigtig god pointe, at mental sundhed er langt mere kompleks end fysisk sundhed (eller i hvert fald kan være det), men også at det ene typisk er en forudsætning for den anden. Det er i hvert fald svært, at føle sig sund mentalt uden at være det fysisk – og omvendt, vil jeg vove at påstå. Sundhed er nemlig i den grad individuelt. Tak for dine tanker Michelle 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

En typisk dag i mad og træning