Alternativ til sandwich: åbent pitabrød!

Få hurtigt overblik over kommuner og regioner

Det er snart kommune og regionsval. Men måske har du ikke heeelt styr på, hvad sådan en kommune eller region egentlig har ansvaret for. Frygt ej, for du er ikke alene. Det er mit indtryk, at langt de fleste går højt op i valg til Folketinget, men det er som om, at lokalpolitik (og EU politik, host host) får langt mindre opmærksomhed både i medierne, ved kaffemaskinerne på kontoret og rundt omkring ved spisebordet.

Derfor har jeg i dag besluttet mig for at lave en lynhurtig guide, der giver dig et overblik over kommuner og regioner, samt nogle links hvor du selv kan læse mere om netop din region og/eller kommune, så du kan få mere information inden valget, hvis du har lyst. Det kan jo have stor indflydelse på din hverdag, hvem der bliver valgt ind de forskellige steder. Så sæt dig godt til rette, lav en kop te og nyd et stykke kage, mens du læser med. Og har du ingen interesse i noget af det, jeg skriver i dag, kan du i stedet bare nyde dette billede af en lækker brownie med kaffesmag, som mine veninder og jeg bagte sammen i Aarhus for et par uger siden.

teogkag

Hvad laver en kommune?

Der er 98 kommuner i Danmark, der hver har et bestemt antal folkevalgte politikkere i en kommunalbestyrelse, vis antal bestemmes af hver kommunes styrelsesvedtægt. Kommunerne har ansvaret for de fleste velfærdsopgaver og er altså ofte rigtig tæt på de borgere, der bor i kommunen. Du har dermed sandsynligvis været i kontakt med kommunalpolitik mange gange i løbet af din hverdag, uden at du måske tænkte nærmere over det. Det er blandet andet ansvaret for opgaver relateret til: folkeskolen, børnepasning, socialhjælp (fx anbringelser), borgerservice, integrationsindsatser, ældrepleje og udvikling af lokalområder i form af eksempelvis nye miljøplaner.

Hvad laver en region?

Der er 5 regioner i Danmark, som hver styres af 41 folkevalgte politikkere i Regionsrådet. En region har 3 overordnede opgaver som har stor indvirken på det daglige liv for dem, der bor i regionen: at være ansvarlig for behandlinger og ydelser i sundhedsvæsnet (hospitaler), at være drivkraften bag vækst i form af udvikling i regionen og at stå for specialtilbud til socialt udsatte og handicappede.

Hvor ofte er der valg til kommuner og regioner?

Der er valg til kommuner og regioner hvert 4. år, hvilket altid afholdes den tredje tirsdag i november (så alle kan fryse, mens de hænger valgplakater op…).

Hvem kan stemme?

Du kan stemme, hvis du er fyldt 18 år, og hvis du har fast bopæl i Danmark (i den kommune/region du skal stemme i). Du skal derudover være enten dansk statsborger, statsborger i Island, Norge eller EU eller have boet mindst 3 år (uden afbrydelser) i Danmark, på Færøerne eller i Grønland.

Hvorfor skal jeg stemme?

Folketinget har et stort ansvar, men der er mange beslutninger, der træffes mere lokalt, som har stor indflydelse på, hvordan din hverdag ser ud. Regionerne har eksempelvis et stort ansvar, når det kommer til sundhedsvæsenet, men også udviklingen af nye arbejdspladser og uddannelsesmuligheder i de forskellige dele af Danmark, hvilket er relevant for langt de fleste. Det er jo ikke ligegyldigt, om der er gode muligheder for at blive selvstændig, hvis du har en iværksætter i maven, om du kan blive behandlet på et sygehus i nærheden, hvis uheldet er ude, eller om du kan få hjælp til at komme i arbejde igen, hvis du bliver ledig. De store linjer sættes i Folketinget, men de færreste ved, hvor mange beslutninger, der faktisk ikke træffes på Christiansborg. Regioner og kommuner forvalter store budgetter og der er rigtig mange forskellige interesser i spil, når hvert område i landet kæmper om at have de mest attraktive muligheder for virksomheder, borgere og civilsamfundsorganisationer. Har du en holdning til den måde, du gerne vil leve på (om det er grønnere trafik, med mere vækst, mere fokus på uddannelse eller flere frivillige foreninger), så skal du altså hoppe ind og læse mere om din kommune, din region og de politikkere, der gerne vil vælges ind. For det er ikke ligegyldigt, hvem der sidder bag de store skriveborde.

Nyttige links:

Find din kommune 

Find din region

Facts om regionernes budgetter

Udvikling i regionerne de senere år

Kandidattest til kommunevalget 2017

Regler om at brevstemme til kommune/regionsvalg

Hvad er vigtigt for dig i hverdagen? Facts om (ikke) at stemme

bloglovin_annawarrington
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Læs næste indlæg

Alternativ til sandwich: åbent pitabrød!